Pierwsze restauracje w Polsce wprowadziły potrawy z robakami. W ofercie burgery i pizza
Wśród ostatnich dyskusji polskiej sceny politycznej na temat jadalnych robaków (który notabene napędziła Rosja) trzy warszawskie restauracje postanowiły wprowadzić owady do swojej oferty. Są to pierwsze takie punkty w Polsce, gdzie można spróbować owadów mącznika młynarki.
Jadalne owady już nad Wisłą
Jak donosi portal money.pl za horecanet.pl, chodzi o lokale 7 Street - Bar & Grill oraz Meet & Fit - Slow Food Burgers. W tych miejscach można zjeść burgery z jadalnymi robakami.
W składzie tychże burgerów, oprócz typowych składników jak rukola, ser cheddar czy sezonowana wołowina i pomidor, znalazły się również owady. Konkretnie, jest to gatunek mącznika młynarki.
W ofercie pizza i burgery
Nie są to jedyne punkty na mapie Warszawy, gdzie można zjeść owady. W swojej ofercie, jak podaje money.pl za portalem horecanet.pl, owady mącznika młynarki mają również lokale Frentzza - Pizza & Friends. Jak wynika z wypowiedzi dyrektora generalnego sieci Łukasza Błażejewskiego przytaczanych przez money.pl, owady znalazły się na pizzy obok m.in. pomidorów czy bazylii.
Jak smakują owady mącznika młynarki w takich potrawach? Według Błażejewskiego cytowanego przez money.pl, mają one smakować jak pomidory z ziołami.
Efekt szumu medialnego
Money.pl przypomina, że Komisja Europejska w styczniu tego roku wydała zgodę na sprzedaż produktów zawierających mąkę ze świerszcza domowego. Sprawę rozdmuchano do twierdzenia, że wszyscy Polacy będą zmuszeni do jedzenia robaków zamiast mięsa.
Pierwsze informacje o tej teorii nie pojawiły się jednak w Polsce, a… w Rosji. Tamtejsze media zaczęły podawać, że taki los czeka całą Europę.