Polski fenomen, którym zachwyca się Europa Zachodnia. Polacy potrafią się dzielić
Jadłodzielnia - piękna inicjatywa, dzięki której nie marnujemy jedzenia
Polska jadłodzielnia budzi podziw zagranicznych mediów. Obszerny reportaż na ten temat przygotowała telewizja Euronews. Stacja zauważa, że zimą bezdomni w Polsce są w ciężkiej sytuacji ze względu na mroźne zimy.
"W Polsce zimą umiera ciągle sporo takich osób. Zatem jadłodzielnie to dla nich wielka pomoc. Nawet jeśli jedzenie z Bożego Narodzenia starczy im na zaledwie kilka dni" - podaje Euronews.
Jak działa jadłodzielnia? Jest to zazwyczaj punkt, w którym znajduje się szafa lub lodówka, w których można zostawiać jedzenie. Choć inicjatywa najbardziej przydaje się osobom bezdomnym i w trudnej sytuacji materialnej, to jadłodzielnia ma służyć wszystkim. Każdy może z niej skorzystać. Najważniejsze jest to, aby żywność się nie marnowała. Wirtualna Polska podaje, że w sumie całym kraju funkcjonuje 60 jadłodzielni.
Nie wyrzucaj jedzenia. Przynieś je do pobliskiej jadłodzielni
Do jadłodzielni można przynosić wszystko, co jest świeże i co nadaje się do spożycia. Nie ma znaczenia, czy są to owoce, warzywa, gotowe posiłki czy inne produkty spożywcze. Jednak nie należy przynosić surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja i alkohol.
W sytuacji, gdy mamy sporo jedzenia do oddania, warto je podzielić na mniejsze porcje - wtedy więcej osób będzie mogło skorzystać z posiłku. Warto też pamiętać o tym, by napisać na pojemniku, kiedy jedzenie zostało przygotowane. Dzięki temu będzie większa szansa, że ktoś je zabierze.