Ceny wieprzowiny idą w górę. Zdaniem ekspertów będziemy jeść mniej mięsa
Ceny wieprzowiny poszły mocno w górę. Rzeźnicy i wędliniarze apelują w tej sprawie do premiera.
Wzrost cen wieprzowiny
Klienci sklepów mogą się spodziewać wzrostu cen mięsa wieprzowego.
"Według danych MRiRW przeciętna cena skupu trzody chlewnej w Polsce w połowie lutego 2023 r. wyniosła 8,29 zł/kg, czyli o 13 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 99 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jest to rekordowo wysoki poziom cen, którego do tej pory nie notowano" – przekazała PAP Magdalena Kowalewska, starsza analityczka sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas.
W grudniu 2022 roku schab bez kości kosztował ponad 24 zł, czyli o blisko 1/3 więcej rdr., podała ekspertka powołując się na dane GUS.
Spadek trzody chlewnej
Dr Danuta Zawadzka z Państwowego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zwróciła uwagę, że ostatni raz tak niskie pogłowie świń mieliśmy w 1950 roku, kiedy to wynosiło ono 9,3 mln. Obecnie mamy zaledwie 9,6 mln świń.
Hodowcy od kilku lat zwracają uwagę, że produkcja, ze względu na wysokie koszty produkcji, przestaje być opłacalna. Z kolei sieci handlowe chcą nabywać mięso po możliwie najniższej cenie, aby sprzedawać je na tyle tanio, by utrzymać klientów.
Rzeźnicy apelują do premiera
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP napisali w tej sprawie list do premiera. Zaznaczyli, że wzrost ceny za mięso wieprzowe wynika z faktu spadającego w Polsce pogłowia świń.
"Wszystko wskazuje na to, że zbliżająca się Wielkanoc będzie dla konsumentów najdroższa w historii" – napisano w liście.