Ponad połowa Polaków wyrzuca żywność
pxfuel
Autor Radosław Święcki - 17 Października 2020

53 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. Też to robisz?

Ponad połowa Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności, najczęściej są to gotowe, niespożyte posiłki - wynika z badania opublikowanego przez Banki Żywności. Okazuje się, że pandemia zmieniła nieco nasze podejście do marnowania żywności.

Połowa Polaków wyrzuca żywność

W piątek 16 października przypadał Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji Banki Żywności opublikowały raport “Nie marnuj jedzenia 2020”, w którym znalazły się wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności), w którym poddano analizie m.in. kwestię skali i przyczyn marnowania żywności.

Naukowcy dokonali symulacji rozprzestrzeniania się koronawirusa. Wiadomo już jakie pomieszczenia są najbezpieczniejszeNaukowcy dokonali symulacji rozprzestrzeniania się koronawirusa. Wiadomo już jakie pomieszczenia są najbezpieczniejszeCzytaj dalej

Z badania, którego szczegóły ujawnia dziennik “Fakt” wynika, że nieco ponad połowa, bo 53 proc. gospodarstw domowych przyznaje, że zdarza im się się wyrzucać żywność. Najczęściej Polacy wyrzucają gotowe, niespożyte posiłki (70,3 proc.), rzadziej same produkty spożywcze (37,2 proc.). Co najczęściej wyrzucamy? Z badania wynika, że jest to pieczywo (62,9 proc.), świeże owoce (57,4 proc.), a także warzywa (56,5 proc.). Produkty lądują w koszu najczęściej z powodu zepsucia produktów, przeoczenia daty ważności, a także przygotowania zbyt dużej ilości jedzenia czy zbyt dużych zakupów.

Pandemia zmieniła nawyki?

Czy pandemia zmieniła nasze nawyki dotyczące marnowania żywności? Sprawdziła to firma McCormick, a także Federacja Polskich Banków w badaniu “Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”. Okazuje się, że w tym czasie znacząco, bo aż o 12 pkt proc. (z 50 do 52 proc.) wzrósł odsetek osób, które starały się nie dopuścić do zepsucia czy zmarnowania produktów spożywczych. Co czwarty respondent przyznał, że zmienił swoje zwyczaje zakupowe, większość z tej grupy przyznaje, że robi zakupy rzadziej (82 proc.), ale są one za to większe (52 proc.). Nieznacznie wzrósł odsetek osób (z 49 do 54 proc.), które twierdzą, że w okresie pandemii zaczęły planować co chcą kupić.

Tego się nikt nie spodziewał. Godziny dla seniorów także w sklepikach szkolnychTego się nikt nie spodziewał. Godziny dla seniorów także w sklepikach szkolnychCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Grupa Polaków dostanie wypłatę niemal dwa razy wyższą. Jest potwierdzenie ministra
2. Uwaga, należy zachować czujność. Oszuści właśnie zaczęli działać, ostrzega Bank Millennium
3. Wystarczy, że ktoś z rodziny ci przeleje pieniądze, wtedy możesz skończyć z podatkiem. Na szczęście da się go uniknąć

Można zastanawiać się, jak miałoby to funkcjonować w szkołach, czy uczniowie musieliby prosić starszych nauczycieli o zrobienie za nich zakupów? Warto jednak zaznaczyć, że z racji na pandemię, dyrektorzy szkół mieli prawo wstrzymać działalność sklepików szkolnych. Ponadto niektóre szkoły przechodzą na nauczanie hybrydowe, więc problem nie będzie ich dotyczył. Mimo wszystko perspektywa godziny dla seniorów np. w szkole podstawowej wydaje się dosyć absurdalna.

- Mówiąc o marnowaniu jedzenia warto zaznaczyć, że kluczową rolę odgrywa tu edukacja. Żywność zaczyna marnować się już w naszej głowie - kiedy robimy zakupy bez planu, wrzucając do sklepowych koszyków to, na co mamy chwilową ochotę, a nie to, czego naprawdę potrzebujemy. Tylko czterech na dziesięciu dorosłych Polaków przed zakupami ma w zwyczaju sprawdzenie zawartości lodówki (41,9 proc.) - podkreśla cytowany przez “Fakt” Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

- Dodatkowo zakupione produkty umieszczamy bez zastanowienia i uszeregowania według daty przydatności – tylko 31,3 proc. badanych deklaruje, że układa w ten sposób żywność w lodówce. Dlatego budowanie świadomości i mówienie o prostych rozwiązaniach, takich jak robienie listy zakupów czy stosowanie lodówkowej zasady FIFO, jest kluczowe w ograniczeniu marnowania żywności – dodaje.

Fakt, iż w czasie pandemii rzadziej marnujemy żywność pokazuje również badanie naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Blisko 40 proc. jego uczestników podkreśla, że w tym okresie wyrzucało mniej żywności. Rzadziej pozbywano się produktów z powodu przekroczenia daty ważności, zbyt dużych porcji posiłków, niewłaściwego przechowywania żywności czy po prostu dlatego, że produkt okazał się niesmaczny.

Zdarza wam się wyrzucać jedzenie? Czy w trakcie pandemii wasze nawyki w tym zakresie uległy zmianie?

Siłownie nie zostaną w pełni zamknięte. Dwie grupy Polaków wyłączone spod zakazu korzystaniaSiłownie nie zostaną w pełni zamknięte. Dwie grupy Polaków wyłączone spod zakazu korzystaniaCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Uwaga, ważne informacje ws. uczęszczania do szkół. Rodzice i uczniowie muszą się przygotować
  2. 10-latka nagle przewróciła się i zmarła. Mama dziewczynki apeluje do wszystkich rodziców, tragedii można było uniknąć
  3. Sprowokują, będą udawać kogoś innego. A potem nałożą gigantyczną karę
  4. Do Polski weszła nowa sieciówka. Ma szeroki asortyment, ale nie żywności
  5. Stało się, rząd w końcu dopiął swego. Nowy podatek coraz bliżej, Polacy mają się czego obawiać
  6. Weszła do sklepu i sięgnęła za ladę. Kobieta chciała ukraść pieniądze dla chorej Zosi, szuka jej całe miasto
Jest szansa, że do sklepu po prostu nie wejdziesz. Nowe limity klientów doprowadzą do ogromnych kolejekJest szansa, że do sklepu po prostu nie wejdziesz. Nowe limity klientów doprowadzą do ogromnych kolejekCzytaj dalej

Koniecznie obejrzyj:

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News