
Smutna prawda o naszych nawykach. Polacy marnują żywność na potęgę
Polacy masowo marnują żywność. Jak wynika z analiz naukowców, rocznie w Polsce marnuje się prawie 5 milionów ton żywności. To tak jakby przez cały rok w każdej sekundzie ktoś wyrzucał 184 bochenki chleba.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:
- Jaka jest skala marnowania żywności przez Polaków
- Jakie sektory najbardziej odpowiadają za wyrzucanie żywności
- Jak unikać marnowania żywności
Masowo marnowana żywność. Polacy również mają z tym problem
Żywność może być coraz droższa, a tymczasem Polacy marnują ją na potęgę. "Rzeczpospolita" opublikowała badania Instytutu Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, które oszacowały skalę problemu w Polsce.
Jak wynika z raportu badawczego, rocznie Polacy marnują prawie 5 mln ton żywności, dokładnie 4840 tys. 946 ton. W wyliczenia włączono zarówno czynniki wynikające z produkcji, przetwórstwa, dystrybucji, jak i samej konsumpcji.
Autorzy pracy naukowej zwracają uwagę na ogromny odsetek żywności zmarnowanej przez konsumentów. Przeciętni "Kowalscy" są odpowiedzialni za 60 proc. wyrzuconej żywności (prawie 3 mln ton).
30 proc. udziału (ok. 1,5 mln ton) przypisuje się sektorowi produkcji i przetwórstwa. Natomiast w trakcie magazynowania i transportu marnuje się mniej niż 1 proc. żywności, podobnie w gastronomii. Handel odpowiada za 7 proc. zmarnowanego jedzenia.
To o tyle interesujące, że zwykle to właśnie producentów i sieci handlowe oskarża się o proceder marnowania żywności. Warto jednak przypomnieć, że jeszcze w październiku opublikowano badania, według których aż 53 proc. Polaków przyznawało się do wyrzucania jedzenia.
Jednak autorzy raportu przyznają, że wyniki nie są pełne, ze względu na nie objęcie badaniem wszystkich sektorów. Ponadto w przypadku handlu i gastronomii była mała próba badawcza, co waży na wiarygodności wyników. Niemniej marnowanie żywności w gospodarstwach domowych jest poważnym problem Polaków.
Teksty wybrane specjalnie dla Ciebie:
- Tylko u nas: Lider "Boys" o branży disco polo i kryzysie
- TVN niechcący zdradził, kto wygra show? Nagranie zastanawia
- Stary dokument, który załatwi Ci dużo. Premie potwierdzone
Polacy powinni oszczędzać żywność
- W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucane do kosza są blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak, jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba - mówił dla "Rzeczpospolitej" Robert Łaba, kierownik zadania w badaniu.
Najprostszym rozwiązaniem problemu byłoby zwiększenie świadomości obywateli. Dlatego powinniśmy lepiej planować zakupy oszacowując, co zdążymy zjeść, zanim straci ważność. Przed zakupem danego produktu sprawdźmy również datę zdatności do spożycia.
Również przy wybieraniu produktów z lodówki jedzmy najpierw żywność, której termin zbliża się do końca. Produkty z dłuższym okresem przydatności możemy zostawić na później. W przypadku, gdy mamy przeterminowany produkt warto go sprawdzić, nie zawsze są one niezdatne do spożycia (choć robimy to na własne ryzyko).
Ponadto na portalach społecznościowych istnieją tzw. grupy śmieciarkowe. Służą one do wymiany, lub oddawania niepotrzebnych przedmiotów. Jeśli np. zrobiliśmy za dużo jedzenia, możemy je również wystawić na lokalnej "grupie śmieciarce". Zainteresowanych nie brakuje.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Nowa groźna odmiana grypy na Mazowszu. Próbki trafiły do laboratorium
- Jak zadbać o serce przy pomocy diety? Najważniejsze rady, które mogą przynieść wspaniałe efekty
- Na ogrzewaniu można oszczędzić. Pamiętaj o kilku kwestiach
- Nie musisz mieć przy sobie prawa jazdy. Jest też nowa kara
- Polacy oszaleli na ich punkcie. Zakup, który podbiła pandemia
- Nie żyje uwielbiana dziennikarka. Do końca walczyła z ciężką chorobą
- Nie żyje słynny piłkarz. Strzelił gola w finale mistrzostw Europy
KONIECZNIE OBEJRZYJ:
