W ubiegłym roku Polacy mniej chętnie jedli ziemniaki i chleb.
Pixabay
Autor Julian Bakuła - 15 Sierpnia 2020

Ziemniaki i chleb idą w odstawkę. Polacy zaczęli wybierać inne produkty

W roku 2019 dała się zauważyć odmiana w diecie Polaków w stosunku do poprzedniego roku. W odstawkę poszły warzywa, ziemniaki, cukier czy chleb, za to większą popularnością cieszyły się makarony, sery, twarogi oraz owoce.

W ubiegłym roku Polacy mniej chętnie jedli ziemniaki

Jak podaje Puls Biznesu, ujęte w raporcie "Rolnictwo 2019" dane GUS wskazują na zmianę preferencji żywieniowych Polaków. W porównaniu do roku 2018 w ubiegłym roku zmalało spożycie chleba i cukru, Polacy mniej chętnie jedli również warzywa (w tym ziemniaki). Dane obejmują spożycie produktów rolnych w gospodarstwach domowych i nie biorą pod uwagę placówek gastronomicznych. Spożycie pieczywa spadło z 2018 na 2019 rok o 5,4 proc., spożycie cukru o 4,9 proc. W ubiegłym roku Polacy spożyli o 3,9 proc. mniej warzyw niż w roku 2018. W o wiele mniejszych ilościach spożywaliśmy ziemniaki (spadek o 7,4 proc.). O 3,6 proc. spadło spożycie ryb i owoców morza, o 2,4 proc. spożycie mleka, a o 2,3 proc. - mięsa. Polacy jedli w tym okresie także o 2,2 proc. mniej produktów zbożowych oraz o 1,9 proc. mniej olejów.

Polacy masowo wykupują jeden produkt, żeby na nim zarobić. Sytuacja może się jednak szybko zmienićPolacy masowo wykupują jeden produkt, żeby na nim zarobić. Sytuacja może się jednak szybko zmienićCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Przynajmniej 2400 zł emerytury i szereg ulg dla seniorów. Sejm właśnie przyjął ustawę niemal jednogłośnie
2. Janina Ochojska w żałobie, przekazała tragiczne informacje. Nie żyje Henryk Wujec

Ziemniaki poszły w odstawkę na rzecz makaronów

Ten spadkowy trend spożycia dużej części produktów z roku 2018 na 2019 zrekompensowany był wzrostem popularności innych. Spożycie makaronów i produktów makaronowych wzrosło aż o 5,3 proc., serów i twarogów - o 2,3 proc., a owoców - o 1,1 proc. Jak podaje Puls Biznesu, według danych GUS-u zmiany w spożyciu podstawowych artykułów żywnościowych są zależne od podaży produktów rolnych, cen tych produktów na rynku krajowym oraz od poziomu zamożności społeczeństwa. Nawyki żywieniowe Polaków nie są jednak jednorodne. Na terenach wiejskich spożywa się zdecydowanie więcej warzyw, mleka, pieczywa i mięsa niż w miastach. Ogółem w roku 2019 wydatki na żywność stanowiły ok. 25 proc. wszystkich wydatków ponoszonych przez gospodarstwa domowe w przeliczeniu na jedną osobę.

Wiemy już ile będzie kosztowało Polskę amerykańskie wojsko. Kwota robi wrażenieWiemy już ile będzie kosztowało Polskę amerykańskie wojsko. Kwota robi wrażenieCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Pilny apel Ministerstwa Zdrowia. Nowe ognisko koronawirusa
  2. Będą wielkie zmiany w Polsce. Jest ostrzeżenie dla turystów
  3. Polscy pracownicy nie dają się zwalniać. Sprytnie wykorzystują L4
  4. Polacy kitrają gotówkę w skarpetach. Stawiają na jeszcze jedną formę oszczędności
  5. Emerytura wyższa nawet o 200 złotych. Pominięcie jednego przepisu kluczowe dla ogromnej grupy emerytów
  6. Robiąc ogórki małosolne, pamiętaj o 4 ważnych zasadach. Będą wtedy idealnie chrupkie

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News