Prawo ureguluje marnowanie żywności
Unsplash/Elaine Casap
Autor Maria Glinka - 29 Lutego 2020

Już jutro wchodzi nowe prawo. Na tych, którzy nie szanują żywności czekają surowe kary

Prawo dotyczące marnowania żywności wchodzi w życie 1 marca. Zgodnie z nowymi przepisami sklepy będą miały obowiązek oddawania jedzenia organizacjom pozarządowym. W przeciwnym razie posypią się kary.

Prawo z pożytkiem dla organizacji pozarządowych

Prawo, które nakłada kary na sklepy za niewywiązanie się z przekazania jedzenia, jest doprecyzowane w ustawie o przeciwdziałaniu marnowania żywności z 19 lipca 2019 r. Nowe zasady zaczną obowiązywać już jutro.

Zgodnie z nimi sklepy i sieci handlowe mają obowiązek zawarcia umowy w formie pisemnej bądź elektronicznej z organizacjami pozarządowymi, którym nieodpłatnie będą przekazywać produkty żywnościowe.

Ustawa szczegółowo definiuje pojęcie marnowania żywności, które należy rozumieć jako „wycofywanie z etapu dystrybucji żywności, która spełnia wymogi prawa żywnościowego”. Jakie warunki muszą spełniać produkty, aby można je było przekazać organizacjom pożytku publicznego?

Mowa jest o jedzeniu, które w dalszym ciągu nadaje się do spożycia np. powiędnięte warzywa, produkty z uszkodzonych opakowań (jeśli nie wpływa to na ich jakość i przydatność spożycia) oraz te, które mają krótki termin ważności – tłumaczy money.pl. Niedopuszczalne jest przekazywanie produktów już przeterminowanych bądź zepsutych.

Już nikt cię nie nabierze na używane auto. Od marca rewolucja w ogłoszeniachJuż nikt cię nie nabierze na używane auto. Od marca rewolucja w ogłoszeniachCzytaj dalej

Kary za marnowanie jedzenia

W sytuacji, gdy mimo zawarcia umowy sklep wyrzuci żywność, która w dalszym ciągu nadaje się do użytku, będzie na niego nałożona kara finansowa na rzecz organizacji, z którą podpisał umowę. Wysokość grzywny ma wynosić 10 groszy za każdy kilogram zmarnowanego jedzenia.

Opłata będzie obliczana na koniec roku kalendarzowego. Warto zwrócić uwagę na przepis, zgodnie z którym nie wnosi się opłaty, jeśli jej całkowita wysokość nie przekracza 300 zł.

Za niezawarcie umowy z konkretną organizacją na sklep grozi kara w wysokości 5 tys. zł, a 10 groszy za każdy kilogram i tak trzeba będzie uiścić. W tym przypadku pieniądze nie trafią bezpośrednio do organizacji, a do wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej.

Nad wywiązywaniem się sieci handlowych z nowych przepisów mają czuwać inspektorzy ochrony środowiska.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Wielu Polaków w ogóle nie ma pojęcia. Ty też możesz dostać zwrot z kredytu
2. Tadeusz Rydzyk wkracza do podstawówek. Czego dzieci chce uczyć Radio Maryja?

Sieciówki gotowe na zmiany

Branża spożywcza wydaje się być dobrze przygotowana na wchodzące w życie przepisy. Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, twierdzi, że „duże sklepy nie będą miały problemu z dostosowaniem się do nowych wymogów, ponieważ wiele z nich od dawna nieodpłatnie przekazuje żywność”.

Przeprowadzone przez Dziennik Gazetę Prawną badanie wskazuje, że większość sieci handlowych już zawarło umowy z organizacjami. Część sklepów od miesięcy wdraża mechanizm wykrywania żywności, której kończy się termin przydatności – informuje forsal.pl.

Sposobem na uniknięcie marnowania jedzenia są także promocje cenowe, na które zdecydował się m.in. Auchan, który sprzedaje mięso i sery po cenie niższej nawet o 80 proc.

Kiedyś nieodzowni, dziś niewielu o nich pamięta. TOP 10 zawodów sprzed latKiedyś nieodzowni, dziś niewielu o nich pamięta. TOP 10 zawodów sprzed latCzytaj dalej

Co z mniejszymi sklepami?

Przepisy stanowią, że procedura przekazywania żywności obejmie w pierwszej kolejności sklepy lub hurtownie o powierzchni sprzedaży większej niż 400 mkw., w których przychody ze sprzedaży jedzenia stanowią co najmniej 50 proc. Dopiero od września 2021 r. wymóg oddawania jedzenia będzie dotyczył także sklepów o powierzchni powyżej 250 mkw.

Wdrożenie nowych przepisów może stanowić problem dla właścicieli mniejszych sklepów. Polska Izba Handlowa przyznała, że może to być dla nich duże obciążenie finansowe i organizacyjne.

Mimo tego zdaniem polityków wejście w życie ustawy było niezbędne, ponieważ mają „charakter etyczny” – pisze biznes.radiozet.pl. Nowe przepisy mają być wyrazem chęci zapobiegnięcia marnowania żywności. Najwięcej żywności marnuje się jednak w gospodarstwach domowych. Jedynie 5 proc. żywności trafia do kosza na poziomie dystrybucji.

W Polsce rocznie trwoni się około 9 mln ton jedzenia (2006 r.). W skali światowej jest to aż 1,3 mld ton, co stanowi równowartość jednej trzeciej wszystkich produktów do spożycia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Małgorzata Kożuchowska miała kolizję. Jaguar uderzył w mercedesa w centrum Warszawy
  2. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  3. ZUS zdradził sekret jak dostawać emeryturę o 15 proc. większą. Ma to być wyjątkowo proste
  4. Możesz zapłacić 270 zł albo nałożą na ciebie karę. Kontrole trwają w całym kraju
  5. Nie żyje wyjątkowy podróżnik i łowca przygód. Jego książki czytały miliony, wielka strata
TOP 10: Tanie smartfony o zadziwiająco wysokiej jakości. Nie musisz wydawać fortuny na szybki i dobry telefonTOP 10: Tanie smartfony o zadziwiająco wysokiej jakości. Nie musisz wydawać fortuny na szybki i dobry telefonCzytaj dalej

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News