Podatek od cukru
pxhere.com
Autor Komunikaty prasowe - 17 Grudnia 2019

Podatek od cukru to dopiero początek. Czeka nas znacznie więcej

Podatek od cukru to pomysł na walkę z otyłością. Ta jest plagą naszych czasów. Z tego względu Główny Inspektor Sanitarny stara się wprowadzać rozwiązania, które będą temu przeciwdziałać. Jednym z nich jest wprowadzenie wspomnianego podatku, co ma nastąpić w ciągu najbliższych miesięcy.

Otyłość plagą naszych czasów

Otyłość to prawdziwa zmora naszych czasów. “Potwierdza to NFZ, wyliczając, że nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków, a co czwarty jest otyły” - podaje DGP. W ciągu kolejnych sześciu lat będzie 30% tych ostatnich. W obecnych czasach choroby, które powoduje otyłość są przyczyną ok. 1400 zgonów rocznie.

Główny Inspektor Sanitarny próbuje na wszelkie sposoby temu zaradzić. Jednym z rozwiązań ma być wprowadzenie podatku od cukru na przełomie 2021/2022. Jednak istnieją również inne pomysły, które mają zostać zrealizowane wcześniej. Jednym z nich jest wprowadzenie obrazków piramidy żywieniowej na opakowaniach produktów żywieniowych. Jednak zdaniem Polskiej Federacji Producentów Żywności będzie to niełatwe do wykonania. Co więcej, dietetycy zwracają uwagę, że dla Polaków czytanie piramidy żywieniowej nie jest oczywiste.

- Piramida, aby odniosła skutek, powinna być czytelna. Tymczasem na opakowaniach po prostu już nie ma miejsca na kolejne duże oznakowanie. Natomiast powiększenie opakowań generowałoby dodatkowe koszty i zwiększoną ilość odpadów, co jest wbrew obecnej polityce środowiskowej – uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ.

500 plus nie zdało egzaminu. Polacy nie będą już dostawać pieniędzy do rąk500 plus nie zdało egzaminu. Polacy nie będą już dostawać pieniędzy do rąkCzytaj dalej

Edukacja powinna być kluczowa

Eksperci nie mają wątpliwości, że społeczeństwo trzeba edukować w kwestii zdrowego żywienia już od najmłodszych lat.

- Edukacja dotycząca zdrowego stylu życia powinna być prowadzona ustawicznie już od przedszkola aż do studiów. Brakuje przedmiotu zdrowie, którym uczono by nie tylko, jak się odżywiać, ale również jak segregować odpady – powiedział Andrzej Gantner.

Producenci żywności biorą sprawy w swoje ręce

Producenci żywności nie zamierzają biernie czekać na kolejne prozdrowotne inicjatywy i podejmują na własną rękę działania, które w perspektywie pomogłyby zmniejszyć wysokość podatku od cukru, który będą zmuszeni odprowadzać. Dwa lata temu zostało przez nich zawarte porozumienie z GIS, które ma skutkować obniżeniem kaloryczności produktów.

- Jego celem jest więc wypracowanie receptur, dzięki którym nastąpi ograniczenie użycia cukru, soli i tłuszczu w żywności. Jak dowiedział się DGP, w styczniu jedna z branż spożywczych zaprezentuje swój plan działania do 2022 r. - informuje “DGP”. Nie zostało jeszcze ujawnione, która to będzie branża.

Wraca stary pomysł na emerytury. Nikt w UE już się na podobne rozwiązanie nie decydujeWraca stary pomysł na emerytury. Nikt w UE już się na podobne rozwiązanie nie decydujeCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Obliczono, który hit świąteczny zarabia najwięcej. Wyprzedził nawet "Last Christmas"
  2. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  3. Już za dwa tygodnie na kierowców spadnie nowy obowiązek. Jeśli się nie zastosują zapłacą wysoką karę
  4. Do końca roku musisz mieć specjalne konto do rozliczeń z fiskusem. Ma je dopiero 200 tys. Polaków
  5. To jest kosmos, powariowali! Szynka i śledzie w Biedronce po złotówce, gęś za 2 złote, niebywałe

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News