Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala
needpix.com
Autor Stanisław Węgrowski - 19 Stycznia 2020

Kupisz oscypka, zjesz podrabiany ser. Górale na stoiskach oszukują na potęgę

Oscypek to produkt regionalny chroniony prawem Unii Europejskiej i symbol polskich gór. Niestety, coraz częściej sprzedawcy próbują oszukać klientów wciskając im produkty, które nie mają nic wspólnego z oscypkiem.

Oscypek coraz częściej podrabiany

O sprawie informuje dziennik “Fakt”. Gazeta przypomina, że oscypek to “twardy, wędzony ser z owczego mleka sprzedawany pod postacią wrzecionowatych bloków ze zdobieniami brzegów. Tradycyjnie były wyrabiane w bacówkach na hali i dziś wielu kontynuuje tę praktykę”. Jest to wyrób niezwykle charakterystyczny dla polskich gór, a w szczególności dla Podhala.

Ulga nawet na 1520 zł przy rozliczaniu PIT. Ty też możesz z niej skorzystaćUlga nawet na 1520 zł przy rozliczaniu PIT. Ty też możesz z niej skorzystaćCzytaj dalej

Również nazwa oscypek jest zastrzeżona. W 2008 roku oscypek uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia na podstawie prawa Unii Europejskiej. “Fakt” przypomina także specyfikację oryginalnego oscypka:

  • waga od 60 do 80 dag,
  • rozmiary od 17 do 23 cm,
  • maksymalna zawartość domieszki mleka od krów rasy czerwonej - 40 proc.,
  • może być produkowany tylko od maja do września,
  • może być sprzedawany do końca października.


Co ważne, oscypek może być produkowany tylko w kilkunastu gminach na terenie Polski.

Czy wychowano Cię tak, aby okazywać sprzątaczce ten sam szacunek, co prezesowi wielkiej firmy?Czy wychowano Cię tak, aby okazywać sprzątaczce ten sam szacunek, co prezesowi wielkiej firmy?Czytaj dalej

Sprzedają tanie zamienniki

Jak pisze “Tygodnik Podhalański”, handlarze nic sobie z tego jednak nie robią i oszukują turystów na potęgę. Sprzedają wyroby „o wymyślnych nazwach: maślany, bacowski czy tradycyjny. Serki na straganach ociekające jakimś płynem i nie najlepiej pachnące, mogą być zrobione co najwyżej z krowiego mleka. Bywają skrajne przypadki, że niektórzy producenci używają nawet mleka... w proszku” - pisze gazeta.

Z informacji zebranych przez gazetę wynika, że ser, który handlarze sprzedają jako oscypek to w rzeczywistości inny tradycyjny wędzony ser - gołek. Różnica polega na tym, że ten wyrób jest przygotowywany z mleka krowiego. Różni się też wyglądem - oscypek jest wrzecionowaty, a gołek walcowaty. “Będąc w górach i mając ochotę na wędzony owczy ser powinniśmy zachować czujność” - pisze gazeta.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Mały Kacper choruje na SMA. Jego rodzice od samego początku zbiórki zmagają się z nieludzkim hejtem
  2. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  3. Już za dwa tygodnie na kierowców spadnie nowy obowiązek. Jeśli się nie zastosują zapłacą wysoką karę
  4. 13. emerytura jednak nie dla wszystkich. 200 tys. Polaków będzie musiało obejść się smakiem
  5. Polka dostaje 22 tysiące emerytury. Zdradziła swój sekret, wreszcie wiadomo co trzeba zrobić, żeby dostać taką fortunę
Najważniejsze zmiany w przepisach od 2020 r., o których powinieneś wiedziećNajważniejsze zmiany w przepisach od 2020 r., o których powinieneś wiedziećCzytaj dalej

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News