Olej kokosowy nie jest superfood? Tak wskazuje naukowiec
Autor Przemysław Terlecki - 23 Listopada 2019

Reklamują jako superfood, a może wywołać zawał. Zastanów się dwa razy zanim zjesz

Olej kokosowy sprzedawany jest w ostatnich latach jako superfood. Reklama zrobiła z niego produkt niemal idealny do kuchni. Naukowcy jednak obalają mit. Jak się okazuje, jego oddziaływanie na nasze ciało jest znacznie bardziej zgubne. Całkowicie odmienia to jego wizerunek.

Olej kokosowy to produkt, który jest jednym z bohaterów rewolucji żywieniowej, jaka przetacza się przez nasze stoły. Przedstawiany jako lepsza alterantywa wobec znanych nam olejów i smalcu miał być odpowiedzią dla tych, którzy poszukiwali przede wszystkim zdrowego jedzenia. Jak się jednak okazuje, jego wpływ na nasze zdrowie jest conajmniej dyskusyjny.

Jak podaje Business Insider Polska, zaczęło się w ubiegłym roku, kiedy to Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne wzięło lansowany coraz głośniej olej kokosowy pod lupę. Wówczas naukowcy ostrzegali przed tłuszczami nasyconymi zawartymi w tymże. Wskazywali, że tłuszcze nasycone z oleju kokoswoego podnoszą poziom złego cholesterolu, ale także zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Waloryzacja emerytur 2020. Znamy już stawki i datę podwyżekWaloryzacja emerytur 2020. Znamy już stawki i datę podwyżekCzytaj dalej

Olej kokosowy po raz kolejny pod lupą. Jest coraz gorzej

Tym razem jednak larum w kontekście oleju kokosowego podniosła profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarda. Business Insider Polska przytacza jej wykład po niemiecku, którego udzieliła na Uniwersytecie we Freiburgu, gdzie jest dyrektorką Instytutu Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów. Jej 50-minutowy wywód na temat tego, czym jest olej kokosowy obejrzano już ponad 800 tys. razy.

Profesor Michels bezwzględnie rozprawia się w trakcie wykładu z popularnym superfood. Jak wskazuje, olej kokosowy nie jest zdrowy, ale idzie i krok dalej. Nazwała go "czystą trucizną" i "jednym z najgorszych produktów, jakie można jeść". Powody? Wskazała, że jest gorszy od smalcu czy masła, gdyż zawiera same tłuszcza nasycone, które mogą zatykać tętnice wieńcowe, co jest prostą drogą do wywołania zawału. Podkreśliła również, że nie ma żadnych badań, które wskazują zbawienne działanie oleju kokosowego.

W ramach alternatywy dla oleju kokosowego, który nomen-omen sam miał być zdrowszą alternatywą, wskazała olej lniany, rzepakowy, czy oliwę z oliwek. Co więcej, Michels w trakcie wykładu rozliczyła się także z innymi produktami określanymi jako superfood. Mowa o nasionach chia czy jagodach acai. Zwróciła uwagę, że składniki odżywcze, w które te mają być bogate, łatwo znaleźć można w znacznie bardziej dostępnych przeciętnemu śmiertelnikowi marchewce, czereśniach, morelach czy wiśniach.

Dostaje 22,4 tys. zł emerytury. ZUS ujawnia, co trzeba zrobić, by taką dostaćDostaje 22,4 tys. zł emerytury. ZUS ujawnia, co trzeba zrobić, by taką dostaćCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jarosław Kaczyński nie wiedział, że jest filmowany. Kontrowersyjne nagranie z Sejmu
  2. Twórcy wielu hitów zawieszają koncertowanie do odwołania. Wszystko z troski o środowisko
  3. Antyfake - największy portal fact-checkingowy. Jego misja i najważniejsze informacje
  4. Emeryci mają dostać po 10 tys. złotych. Warunek jest jeden
  5. Było 500 plus, teraz rząd wprowadza 500 minus. Straci na tym tysiące Polaków
  6. Kupujesz takie kasze gryczane? Lepiej ich nie jeść, mogą powodować raka

Następny artykuł Kliknij ten przycisk Google News Trafisz na stronę Wiadomości Google, gdzie w prawym górnym rogu znajdziesz przycisk "Obserwuj". Kliknij go.