Mięso zdjęte świeżo z grilla. O żesz, ależ aesthetic
pexels.com
Autor Stanisław Węgrowski - 21 Kwietnia 2020

Mięso w górę z ceną o 20%. Dyrektor PFPŻ ostrzega przed jeszcze większymi podwyżkami

Mięso już podrożało o 20 procent, a Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności ostrzega, że to dopiero początek. Podwyżki to pokłosie wyższych kosztów produkcji i epidemii koronawirusa.

Mięso czekają kolejne podwyżki

Gościem programu “Money. To się liczy” był Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Ekspert został zapytany m.in, o to, czy możemy być spokojni o ceny takich produktów jak mięso i innej żywności.

- Tego nie mogę do końca zapewnić z kilku powodów i niekoniecznie tylko z powodu koronawirusa. Po pierwsze mamy potężną suszę w Polsce w tej chwili. I to nie tylko w Polsce. Warto wspomnieć, że to nie jest susza, która obejmuje tylko teren Polski - jest ona katastrofalna. Niektórzy mówią że od 100 lat nie było takiej suszy. A nawet dłużej, co wskazuje na to, że plony będą relatywnie małe i będą słabej jakości - wskazuje szef PFPŻ.

28-latek źle założył maseczkę. Miało być pouczenie, ale trafił do aresztu z innego powodu28-latek źle założył maseczkę. Miało być pouczenie, ale trafił do aresztu z innego powoduCzytaj dalej

Mięso droższe przez suszę

Ekspert podkreśla, jeśli zboża będą drogie (a już podrożały), to czekają nas podwyżki począwszy od mięsa, skończywszy na chlebie. - To znacząca część naszego koszyka podstawowego. Dotyczy to również produktów mleczarskich, bo w grę wchodzą również pasze - mówi ekspert.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Watykan zajął nowe stanowisko w sprawie Świąt Wielkanocnych. Wierni mogą być zadziwieni
2. Ministerstwo Zdrowia właśnie opublikowało projekt kolejnego, ważnego rozporządzenia. Chodzi o medyków

Specjalista uważa, że obecne ceny mięsa i wędlin, wyższe o 20 procent to dopiero początek wzrostu cen. - Ja myślę że niestety to jest raczej dopiero początek - te podwyżki które teraz obserwujemy, to pokłosie tego, co działo się z kosztami produkcji w zeszłym roku - ocenił Andrzej Gantner.

Przeprowadzili eksperyment, by ustalić czy noszenie maseczek ma sens. Wynik zdziwił nawet ichPrzeprowadzili eksperyment, by ustalić czy noszenie maseczek ma sens. Wynik zdziwił nawet ichCzytaj dalej

Mięso już jest droższe. A to dopiero początek

Szef PFPŻ zwraca też uwagę na konsekwencje finansowe epidemii koronawirusa. - Teraz dochodzą jeszcze koszty związane z epidemią COVID-19. Producenci próbują rekompensować straty, jakie ponoszą na przykład na eksporcie - wskazuje ekspert. I dodaje, że należy pamiętać o tym, że Polska eksportuje 80 procent mięsa wołowego. Eksport mięsa wieprzowego też jest wysoki - to 40 procent.

- Musimy się spodziewać dużych podwyżek - podsumował Andrzej Gantner.

Dyrektor generalny WHO szczerze o pandemii. Ma dla nas bardzo złe wieściDyrektor generalny WHO szczerze o pandemii. Ma dla nas bardzo złe wieściCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Minister wypowiedział się o ponownym zamknięciu lasów. Wszystko może zmienić się w ciągu pięciu dni
  2. Polska firma produkuje materiał nieprzepuszczający wirusów. Stał się prawdziwym hitem
  3. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  4. 1200 zł dla 50 tys. Polek. Po pieniądze wystąpić mogą też mężczyźni
  5. Czekają nas znaczne zmiany w wywozie śmieci. Segregacja nie będzie konieczna dla części Polaków
  6. Pojazd ONZ zaatakowany, jedna osoba nie żyje. Wiózł wymazy pacjentów badanych na koronawirusa
Jak podaje portal, dane ponad 300 Polaków na kwarantannie wyciekły do sieci. Lista krąży od sobotyJak podaje portal, dane ponad 300 Polaków na kwarantannie wyciekły do sieci. Lista krąży od sobotyCzytaj dalej

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News