Mięso jest niezdrowe. Najlepiej w pełni z niego zrezygnować
Pxhere
Autor Stanisław Węgrowski - 18 Grudnia 2019

Polacy się zajadają, za granicą wywołuje mdłości. 55 razy przekroczone normy

Mięso w Polsce zawiera coraz więcej antybiotyków. Europejska Agencja Leków przeprowadziła analizę sprzedaży antybiotyków dla zwierząt hodowlanych w latach 2010-2017. Niestety polskie mięso nie wypada zbyt dobrze. I to delikatnie rzecz ujmując. W Polsce w hodowli wykorzystuje się cztery razy więcej antybiotyków niż w Danii i aż 55 razy więcej niż w Norwegii.

Mięso z Polski faszerowane antybiotykami

Mięso z Polski wypada też gorzej w porównaniu do Niemiec czy Holandii. W naszym kraju antybiotyki w hodowli stosuje się dwa-trzy razy częściej niż w tych krajach. Ale okazuje się, że może być gorzej. Jak podaje “Fakt”, zużycie antybiotyków jest jeszcze większe na Węgrzech, we Włoszech i Hiszpanii. Z kolei najgorzej jest na Cyprze, gdzie poziom zużycia leków jest ponad dwukrotnie większy niż w Polsce. Nasz kraj zajmuje piąte miejsce od końca.

Dane przedstawione przez Europejską Agencję Leków są druzgocące dla Polski. Nasze mięso jest coraz bardziej nafaszerowane lekami, podczas gdy w większości państw Unii Europejskiej hodowcy odchodzą od stosowania antybiotyków. Stosowanie antybiotyków w hodowli jest powszechną praktyką. Szczególnie w miejscach, gdzie produkuje się mięso na masową skalę. Jednak ze względu na coraz większe protesty ekologów, organizacji konsumenckich i środowiska medycznego w Europie odchodzi się tej praktyki.

Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacjiEmerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacjiCzytaj dalej

Ograniczmy jedzenie mięsa

Antybiotyki są stosowane w hodowli po to, by uchronić zwierzęta przed rozprzestrzenianiem się chorób. Poza tym takie leki zwiększają masę mięśniową zwierzęcia, co przekłada się na większą produkcję i zyski. Samo faszerowanie zwierząt lekami wydaje się wątpliwe etycznie, a konsekwencje ponoszą też ludzie. Mięso, które naładowane antybiotykami nie może być zdrowe. W dodatku w takich produktach mogą znaleźć się szczepy bakterii odporne na lek. W efekcie ludzie także uodparniają się na antybiotyki, a leczenie chorób może być znacznie trudniejsze.

Stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt to jedna z przyczyn tego, że leki przestają działać. Zgodnie z danymi NIK-u, w Polsce w latach 2016-2017 liczba zakażonych antybiotykoodpornymi szczepami bakterii podniosła się o 23,5 procent.

Zakaz handlu 2020 zaskakuje. Kupisz tylko do 14:00Zakaz handlu 2020 zaskakuje. Kupisz tylko do 14:00Czytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Takiej promocji w Rossmannie jeszcze nie było. Dwa produkty za darmo
  2. Pacjentka przeżyła koszmar na jednym z warszawskich SOR-ów. "Klęczałam na korytarzu z bólu. Nikt z personelu w ogóle się tym nie przejął"
  3. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  4. Już za dwa tygodnie na kierowców spadnie nowy obowiązek. Jeśli się nie zastosują zapłacą wysoką karę
  5. Do końca roku musisz mieć specjalne konto do rozliczeń z fiskusem. Ma je dopiero 200 tys. Polaków
  6. To jest kosmos, powariowali! Szynka i śledzie w Biedronce po złotówce, gęś za 2 złote, niebywałe

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News