Mięso z próbówki
pixabay.com ImpulsoGrafico
Autor Konrad Karpiuk - 6 Grudnia 2020

Przyjdziesz do knajpy i dostaniesz sztucznego kurczaka na talerzu. Jeden kraj już na niego zezwolił

Mięso z próbówki do niedawna było głównie wytworem science-fiction, a obecnie staje się rzeczywistością. Singapur zezwolił na sprzedaż "sztucznego kurczaka". Rozwój technologii pomoże w przyszłości rozwiązać wiele problemów środowiskowych.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  • Skąd pochodzi sztuczne mięso
  • Jakie są inne, dostępne zamienniki mięsa
  • Dlaczego przemysłowa produkcja mięsa jest poważnym zagrożeniem

Mięso z próbówki sprzedawane w Singapurze

Sztuczne mięso jest produkowane przez firmę Eat Just. Przedsiębiorstwo otrzymało pozwolenie na sprzedaż "mięsa z próbówki" do singapurskich restauracji. Tym samym Singapur jest pierwszym krajem, w którym można w pełni legalnie zjeść laboratoryjny substytut kurczaka.

Lider zespołu „Boys” rozmawia z nami o trudnym czasie pandemii, zarobkach w branży i fenomenie muzyki disco poloLider zespołu „Boys” rozmawia z nami o trudnym czasie pandemii, zarobkach w branży i fenomenie muzyki disco poloCzytaj dalej

Jak pisze portal INN Poland firma Eat Just zajmuje się tworzeniem mięsa i jajek z próbówek. Produkty powstają bez zabijania drobiu i sprzedawane są pod nazwą GOOD Meat. Do produkcji żywności wykorzystuje się pobrane komórki zwierzęce.

Sztuczne mięso sprzedawane jest pod postacią nuggetsów w panierce. Z początku tylko jedna restauracja będzie mieć je w ofercie. Z czasem dystrybucja zostanie rozszerzona, ale producent musi przygotować do tego więcej sprzętu do produkcji. W planach jest rozszerzenie sprzedaży hurtowej do innych restauracji oraz do sklepów spożywczych.

Biedronka podjęła fenomenalną decyzję przed świętami. Nawet 60 tys. osób otrzyma rabaty 1000 złBiedronka podjęła fenomenalną decyzję przed świętami. Nawet 60 tys. osób otrzyma rabaty 1000 złCzytaj dalej

Agencja Bloomberg podaje, że mięso z próbówki jest efektem współpracy z laboratoryjnym centrum produkcji Food Innovation and Resource Centre. Singapur obecnie sporo inwestuje w rynek sztucznie wytwarzanej żywności w celu zabezpieczenia krajowych zapasów.

W Singapurze potrzebna jest żywność dla 5,7 mln obywateli. Spora część dostępnych produktów pochodzi z importu. Pandemia koronawirusa doprowadziła do wielu utrudnień w łańcuchu dostaw, stąd też zwiększone zainteresowanie jedzeniem z laboratorium.

Nikt Ci nie przypomni, a opłata 125,40 zł jest absolutnie obowiązkowa. Co gorsza w 2021 roku będzie jeszcze wyższaNikt Ci nie przypomni, a opłata 125,40 zł jest absolutnie obowiązkowa. Co gorsza w 2021 roku będzie jeszcze wyższaCzytaj dalej

Teksty wybrane specjalnie dla Ciebie:

  1. Tylko u nas: Lider "Boys" o branży disco polo i kryzysie
  2. TVN niechcący zdradził, kto wygra show? Nagranie zastanawia
  3. Stary dokument, który załatwi Ci dużo. Premie potwierdzone

Inne znane zamienniki mięsa

Jak wskazuje INN Poland, laboratorium to niejedyne miejsce, w którym próbuje się odtworzyć mięso. Na rynku pojawiło się wiele ofert zamienników roślinnych, które mają przypominać charakterystyczny smak np. kurczaka, czy wołowiny. Jednym z nich jest polski start-up o nazwie Roślinny Qurczak.

Roślinne mięso polskiego producenta składa się z włókien, które mają przypominać pierś drobiową. Ponadto produkt zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż pierś z kurczaka, co ma być zachętą dla osób ćwiczących i odżywiających się zgodnie z dokładną dietą. Warto jednak zaznaczyć, że tłuszcze roślinne znacznie różnią się od tłuszczy zwierzęcych.

Waloryzacja rent i emerytur nadciąga wielkimi krokami. Wiadomo, ile na pewno dostanieszWaloryzacja rent i emerytur nadciąga wielkimi krokami. Wiadomo, ile na pewno dostanieszCzytaj dalej

Mięso z Roślinnego Qurczaka zawiera fasolę i pszenicę. Jak pisze INN Poland, dzięki temu posiłek będzie miał pełen aminogram, tzn. kwasy egzogenne, których potrzebuje ludzki organizm. Ponadto fasola wykorzystywana do produkcji pochodzi z Polski.

Ograniczenie naturalnego mięsa będzie korzystne dla środowiska

Powodem coraz większej popularności roślinnych i laboratoryjnych substytutów mięsa nie jest tylko odsetek wegan i wegetarian w społeczeństwie. Masowa hodowla zwierząt nie jest neutralna klimatycznie, co w perspektywie kilkudziesięciu lat może się przyczynić do katastrofy ekologicznej.

To jednak niejedyny problem. Wiele badań potwierdza, że szpikowanie drobiu antybiotykami doprowadza do zwiększenia odporności wirusów, które później mogą przenieść się na ludzi. W przyszłości może to grozić kolejnymi pandemiami, groźniejszymi i bardziej śmiertelnymi niż SARS-CoV-2.

Na ogrzewaniu można sporo oszczędzić. Pod warunkiem, że nie popełnia się kilku prostych błędówNa ogrzewaniu można sporo oszczędzić. Pod warunkiem, że nie popełnia się kilku prostych błędówCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Nowa groźna odmiana grypy na Mazowszu. Próbki trafiły do laboratorium
  2. Jak zadbać o serce przy pomocy diety? Najważniejsze rady, które mogą przynieść wspaniałe efekty
  3. Na ogrzewaniu można oszczędzić. Pamiętaj o kilku kwestiach
  4. Nie musisz mieć przy sobie prawa jazdy. Jest też nowa kara
  5. Polacy oszaleli na ich punkcie. Zakup, który podbiła pandemia
  6. Nie żyje uwielbiana dziennikarka. Do końca walczyła z ciężką chorobą
  7. Nie żyje słynny piłkarz. Strzelił gola w finale mistrzostw Europy
Od wczoraj nie musisz mieć prawa jazdy, doszedł jednak inny obowiązek. Możesz narazić się na dotkliwą karęOd wczoraj nie musisz mieć prawa jazdy, doszedł jednak inny obowiązek. Możesz narazić się na dotkliwą karęCzytaj dalej

KONIECZNIE OBEJRZYJ:

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News