ceny mięsa, kotlety
Autor Paulina Musianek - 4 Sierpnia 2019

Ceny mięsa są zbyt niskie, to zdanie jego producentów. Planują walkę o podwyżki w sieciach handlowych

Ceny mięsa oburzają producentów. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP czuje się pokrzywdzone oferowaniem przez sklepy obniżek, pomimo wzrostu cen mięsa na giełdzie.

Ceny mięsa wciąż rosną

Ceny mięsa maksymalne i średnie wzrosły, jak wynika z artykułu Money.pl. Maksymalne o 6,40%, a średnie o 2,69%. Jest to wyni ogólnego podrożenia wieprzowiny, jak zauważa ekspert z Instytutu Badawczego ABR SESTA.

Średnie ceny promocyjne wzrosły we wszystkich badanych formatach, najbardziej w sieciach typu convenience – o 11,16%, potem w dyskontach – o 8,71%, a następnie – w supermarketach – o 7,65% Mniej widoczne różnice odnotowano w hipermarketach – na poziomie 5,56% proc., a także w cash&carry – 2,39% - czytamy.

Za to ceny minimalne spadły o 3,91%, co oznacza, że sieci handlowe mogły oferować taniej te mięso. Obniżka minimalnej ceny odbyła się to kosztem własnej marży sieci handlowych lub, jak twierdzi Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, stratą producentów.

Dostaniesz kolejną trzynastą emeryturę! Jest tylko jeden warunekDostaniesz kolejną trzynastą emeryturę! Jest tylko jeden warunekCzytaj dalej

Wieprzowina dla wszystkich, cielęcina dla bogatych. Mięso się różni

Wieprzowina jest najczęściej kupowanym mięsem wśród Polaków, jej koszt wpływa więc na wybór miejsca zakupu. Jednak jej ceny wzrosły - w dyskontach o 12,28%, a w sklepach convenience o 4,17%. Największy wzrost ceny zaobserwowano na cielęcinie. W dyskontach podrożała aż o 32,73%. Jest to jedno z najdroższych mięs. Ceny wołowiny najmniej się wahają - jej średnia cena promocyjna spadła o 14,54%. w dyskontach i hipermarketach o 4,52 %. W cash&carry, supermarketach i sklepach convience tylko od 0,42% do 3,89%.

Ceny mięsa w sklepach wzrosną przez wojnę producentów?

Utrzymywanie się niskich cen w sklepach wielkopowierzchniowych, mimo wyraźnych wzrostów na giełdzie wynikało z podpisanych przez zakłady mięsne długoterminowych, często wielomiesięcznych, umów. Wytwórcy zobowiązywali się dostarczać mięso, m.in. wieprzowinę, w określonej, niskiej cenie. Wysokie kary za niezapewnienie produktów sklepom powodowały, że producenci sprzedawali je, ponosząc straty. Jest to zjawisko dumpingu, z którym walczymy i będziemy to robić dalej, aż przestaniemy być wykorzystywani – zaznacza Janusz Rodziewicz, Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Czy to znaczy, że powinniśmy przygotować się na jeszcze większy wzrost cen mięsa?

Kolejna grupa dostanie 500 plus! Jeśli chcesz się załapać, lepiej się przygotujKolejna grupa dostanie 500 plus! Jeśli chcesz się załapać, lepiej się przygotujCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 10 000 zł za to, że nie przejdziesz na emeryturę
  2. Kraje egzotyczne walczą z “begpackersami”
  3. 4000 zł dodatku do emerytury za szczególne osiągnięcie
  4. 300 plus na wyprawkę do szkoły. Do kiedy składać wnioski?

Następny artykuł