Mięso wieprzowe można było w wakacje kupić nawet 11 proc. taniej niż w ubiegłym roku.
pxhere.com, CC0
Autor Julian Bakuła - 2 Września 2020

Jeden rodzaj mięsa tanieje z dnia na dzień. Winne dwa czynniki

W okresie wakacyjnym znacznie potaniało mięso jednego konkretnego rodzaju. Średnie ceny promocyjne wieprzowiny były w wakacje o 4 proc. niższe w analogicznym okresie ubiegłego roku. Ogółem w supermarketach mięso wieprzowe było ponad 11 proc. tańsze, a w sieciach convenience - 9 proc. niższe niż w zeszłoroczne wakacje. Zdaniem ekspertów spadki cen mięsa wynikają z epidemii afrykańskiego pomoru świń oraz trudnej sytuacji na światowych rynkach, w szczególności na rynku chińskim.

W wakacje mięso wieprzowe nadspodziewanie potaniało

Jak podaje Interia, raport agencji badawczo-analitycznej Hiper-Com Poland oraz serwisu DING.pl wskazuje na spadek cen jednego rodzaju mięsa w okresie wakacyjnym w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Mięso wieprzowe w wakacje znacznie potaniało zarówno jeśli brać pod uwagę ceny promocyjne (spadek o 4,1 proc.), jaki i ceny w supermarketach (11 proc.) i sieciach convenience (9 proc.). Wyraźnie niższe - o 10 proc. - były także ceny skupu wieprzowiny od rolników. Z drugiej strony w hipermarketach i dyskontach mięso wieprzowe podrożało o - odpowiednio - 2,5 i 1 proc. rok do roku, co może się wiązać z wyższymi marżami.

Fatalne informacje dot. emerytur Polaków. Nie spodziewamy się tak złego scenariusza odkładając co miesiąc składkiFatalne informacje dot. emerytur Polaków. Nie spodziewamy się tak złego scenariusza odkładając co miesiąc składkiCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Tysiące emerytów dostanie minimum 2400 zł emerytury. Prezydent właśnie podpisał ustawę
2. Był całkiem zwyczajnym dzieckiem. Po wypadku i urazie głowy zyskał jednak niesamowitą umiejętność

Mięso potaniało nie tylko wskutek pandemii

Jak podaje Interia, zdaniem ekspertów wpływ na obniżenie się cen mięsa w wakacje miała pandemia koronawirusa, jednak głównie ze względu na jej międzynarodowe oddziaływanie, bo w Polsce - jak zapewnia Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP - zapotrzebowanie na mięso wieprzowe nie spadło, spadł za to eksport. Wiąże się to przede wszystkim z sytuacją na rynkach Niemiec - od których nasza gospodarka jest ściśle zależna - oraz Chin. Jeszcze w ubiegłym roku mięso wieprzowe było w Chinach rekordowo drogie.

Sensacyjne odkrycie w Belgii. Podczas remontu fontanny natrafili na legendarny skarbSensacyjne odkrycie w Belgii. Podczas remontu fontanny natrafili na legendarny skarbCzytaj dalej

- Od kwietnia 2019 roku mieliśmy bardzo silny wzrost cen skupu trzody chlewnej, co wynikało z sytuacji w Chinach. To największy na świecie producent wieprzowiny. Mówiło się, że tam produkowany jest co drugi kilogram tego mięsa. Jednak pogłowie trzody chlewnej w Państwie Środka zmniejszyło się o ponad 1/3 ze względu na rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń. Chińczycy po prostu zwiększyli import wieprzowiny do swojego kraju, a największym ich dostawcą pozostaje UE - czytamy wypowiedź dr Magdaleny Kowalewskiej, analityk Banku BNP Paribas, na portalu Interia. Teraz jednak, wraz ze spadkiem popytu na importowane mięso w Chinach i w Niemczech, ceny zaczęły spadać, a proces ten przyspieszył ze względu na spowodowane pandemią utrudnienia w dostawach żywności i zawalenie się eksportu z Niemiec do Chin. Międzynarodowy popyt na mięso wieprzowe spadł także w związku z zawieszeniem funkcjonowania większości zakładów gastronomicznych w okresie "zamrożenia" gospodarki, w wyniku czego powstały nadwyżki mięsa.

Tysiące emerytów dostanie minimum 2400 zł emerytury. Prezydent właśnie podpisał ustawęTysiące emerytów dostanie minimum 2400 zł emerytury. Prezydent właśnie podpisał ustawęCzytaj dalej

Przez pandemię brakowało także rąk do pracy w zakładach rzeźniczych. - COVID-19 powoduje, że w części zakładów brakowało pracowników, zwłaszcza na liniach rozbiorowych. Firmy, głównie europejskie, zaczęły sprzedawać elementy z kością, a nie już końcowe, czyli te rozebrane. Możemy powiedzieć, że to nie był surowiec, tylko półsurowiec. I to też spowodowało, że ceny zostały obniżone - mówi przywoływany przez portal Interia prezes zarządu Związku Polskie Mięso, Witold Choiński. Prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego, dr Maria Andrzej Faliński, zwraca także uwagę na fakt, że w okresie wakacyjnym w supermarketach oraz sieciach convenience - w przeciwieństwie do hipermarketów oraz dyskontów - potaniała także wołowina oraz drób, zatem obniżki cen można tłumaczyć także konkurencją pomiędzy poszczególnymi sieciami i wzmożoną walką o klientów. Eksperci przekonują, że najbliższym czasie mięso nie będzie drożeć, a jeśli już - np. pod wpływem ponownego zwiększenia importu przez Chiny - to tylko nieznacznie.

Wiele banków znalazło się w sporych tarapatach. Mamy złe wiadomości dla ich klientówWiele banków znalazło się w sporych tarapatach. Mamy złe wiadomości dla ich klientówCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ministerstwo Zdrowia ogłosiło ważne zmiany. Nowe zasady dotyczące kwarantanny wchodzą w życie
  2. Weszli na strych w polskiej szkole i zamarli. Widok zapamiętają na zawsze
  3. Segregacja śmieci już nie na 5 a na 3 frakcje? Szykują się zmiany w gospodarce odpadami
  4. Aż 83 proc. Polaków zaczyna od niej dzień. Teraz grozi nam deficyt i wysokie podwyżki cen
  5. Już nie dziura, a krater. Na wypłaty rent i emerytur zabraknie nawet 100 miliardów złotych
  6. Koronawirus w podwarszawskiej szkole. Nauczycielka chora na COVID-19, uczniowie wrócili na lekcje
Rzecznik rządu: Zmodyfikujemy obostrzenia. Wiadomo, co się zmieniRzecznik rządu: Zmodyfikujemy obostrzenia. Wiadomo, co się zmieniCzytaj dalej

Koniecznie obejrzyj:

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News