Masło z salmonellą
Obraz rodeopix z Pixabay
Autor Kasper Starużyk - 30 Października 2020

W popularnym maśle wykryto salmonellę. Zobacz czy nie masz go w lodówce

Uwaga na popularne w Polsce masło. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów całe partie produktu. W maśle znaleziono bakterie salmonelli.

GIS wycofuje ze sprzedaży bardzo popularne w Polsce masło. W próbkach produktu znaleziono bardzo groźne dla zdrowia bakterie salmonelli. Procedura wycofania produktu została uruchomiona niezwłocznie po otrzymaniu wyniku badań.

Masło z salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny informuje na swojej stronie internetowej, że podczas badań żywności stwierdzono obecność bakterii Salmonelli spp. w jednej z pięciu skontrolowanych próbek masła.

Niezwłocznie uruchomiono procedurę wycofania całych partii produktu ze sprzedaży. Jak informuje RMF FM ustalono listy dystrybucyjne, a także przesłano informację o niebezpiecznej żywności do Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.

Godziny dla seniorów kuriozalną sytuacją i solą w oku. Sklepy żądają zmianGodziny dla seniorów kuriozalną sytuacją i solą w oku. Sklepy żądają zmianCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:

1. Już pewne, Polacy pracujący za granicą muszą przygotować się na mniej pieniędzy. Będą płacić podwójny podatek
2. Nieoficjalnie: Wiadomo, kiedy może nastąpić całkowity lockdown w Polsce. Padły konkretne informacje
3. Nie tylko drugi produkt nawet o 88 proc. taniej, ale i chryzantemy za pół darmo. Lidl też przygotowuje się na Wszystkich Świętych

Jak wskazuje RMF FM sanepid wydał polecenie wykonania badań w kierunku obecności bakterii Salomella spp. we wszystkich partiach wyprodukowanego już produktu. O które masło chodzi?

Ze sprzedaży wycofano Masło Extra Lumiko 200g, o dacie przydatności do spożycia 17.11.2020 i numerze partii produkcyjnej 051 13:06. Producentem jest firma Lumiko Sp. z o. o., ul. Miedzyrzecka 81, 21-400 Łuków. Weterynaryjny numer identyfikikacyjny: PL 06111601 WE.

Lumiko wydało oświadczenie: – Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje. Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono. Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy. – czytamy w oświadczeniu.

GIS zaznacza, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli może skutkować wywołaniem ostrego zatrucia pokarmowego.

Mogą obniżyć abonament nawet o 60 zł. Rekompensaty czekają tysiące Polaków, może i ciebieMogą obniżyć abonament nawet o 60 zł. Rekompensaty czekają tysiące Polaków, może i ciebieCzytaj dalej

Salmonella może wywołać salmonellozę. Portal Lekarz Bez Koleiki przytacza następującą definicję tej choroby: – Mianem salmonellozy określane są choroby układu pokarmowego wywoływane przez gram-ujemne pałeczki Salmonelli. Mogą one powodować choroby nie tylko u ludzi, ale także u zwierząt. Ich najgroźniejsze odmiany (Salmonella typhi i Salmonella paratphi) wywołują dur brzuszny. Natomiast salmonelle niedurowe (Salmonella bungori oraz niektóre Salmonella enterica) odpowiadają za zakażenia układu pokarmowego. Żadne z bakterii z rodziny Salmonella nie wytwarzają zarodników, jednakże mogą przeżyć wewnątrz zakażonych komórek. Warto pamiętać, że Salmonella jest odporna na proces zamrażania. – wskazuje specjalistyczny portal.

Najwięcej bakterii salmonelli znajduje się na jajach. Skorupki są najczęstszym miejscem bytowania pałeczek bakterii. Przy spożywaniu jaj należy zachować ostrożność. Pałeczki znajdujące się na skorupkach po rozbiciu mogą przeniknąć do wewnątrz jajka, a stamtąd do potrawy. Przed rozbiciem jajka należy je sparzyć. Najlepiej zrobić to przez włożenie jajka na 10 sekund do wrzącej wody.

Pałeczki salmonelli nie wytwarzają zarodników, ale są w stanie przetrwać wewnątrz komórek, które zakażą. Pałeczki są odporne na mrożenie, dlatego mięso powinno zostać zawsze dobrze ugotowane lub upieczone, ponieważ może zawierać bakterie.

Rzecznik Finansowy kontra PKO BP: Jeden z kredytów hipotecznych stwarza ryzykoRzecznik Finansowy kontra PKO BP: Jeden z kredytów hipotecznych stwarza ryzykoCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Bardzo ważne, mocne słowa uczestniczek Powstania Warszawskiego. "Kościół jest skłócony" - twierdzą, a ich wsparcie wywołuje wzruszenie u młodych Polek
  2. Europejskie państwo zamyka granice z Polską. Decyzja może utrudnić życie wielu obywatelom
  3. Dobra wiadomość dla klientów Biedronki. Sieć do końca roku chce zrealizować ważny plan
  4. Nawet 10 tys. wezwań ma trafić do skrzynek Polaków. Dostać możesz także i ty
  5. Wprowadzili kwarantannę na nowych zasadach. Już obowiązuje, wiele osób nie ma pojęcia
  6. Anna Lewandowska nagle zjawiła się na Strajku Kobiet. Jedna rzecz zaskoczyła tysiące Polaków
  7. Polacy nie dowierzają poznając zjawiskowy przepis na kotlety po mediolańsku. Od schabowych są stukrotnie delikatniejsze

KONIECZNIE OBEJRZYJ:

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News