piekarnik-kuchnia-pixabay-pimasuro
Pimasuro / Pixabay
Autor Stanisław Węgrowski - 18 Lutego 2020

Uważaj co kupujesz do kuchni. Podczas pieczenia może wybuchnąć ci w twarz

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu. Przygotowując ulubione posiłki, powinniśmy zadbać o to, by korzystać z dobrego i bezpiecznego sprzętu w kuchni. Ale jak się okazuje, o urządzenia dobrej jakości wcale nie jest łatwo, szczególnie jeśli chodzi o naczynia żaroodporne - niemal połowa z nich ma jakieś usterki i wady produkcyjne.

Kuchnia to nie żart. Inspekcja Handlowa sprawdza sprzęt kuchenny

Inspekcja Handlowa postanowiła sprawdzić jakość naczyń żaroodpornych, które znajdziemy w każdej kuchni. Instytucja skontrolowała 191 partii takich produktów i zakwestionowała 80 z nich (prawie 42 proc.). Kontrola została przeprowadzona w II kwartale 2019 r. u 54 przedsiębiorców z 13 województw. Inspektorzy sprawdzali głównie sklepy i hurtownie, ale byli też u kilku producentów, importera i pierwszego dystrybutora.

Przerwę na palenie trzeba będzie odpracować. Bezprecedensowy wyrok sąduPrzerwę na palenie trzeba będzie odpracować. Bezprecedensowy wyrok sąduCzytaj dalej

Najwięcej uchybień dotyczyło oznakowania. Z tego powodu inspektorzy zakwestionowali 73 partie produktów. Nieprawidłowości to przede wszystkim brak informacji o temperaturze, w jakiej można używać naczynia, niekompletne instrukcje bezpiecznego użytkowania i konserwacji, a w przypadku blisko jednej trzeciej zakwestionowanych produktów - całkowity brak jakichkolwiek oznaczeń i instrukcji. Wszyscy przedsiębiorcy dobrowolnie poprawili oznakowanie, większość zrobiła to jeszcze podczas kontroli.

Uważaj w kuchni. Grozi Ci wybuch

Wygląda na to, że powinniśmy bardziej zwracać uwagę na sprzęt, z jakiego korzystamy w kuchni. Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury.

Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C. Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie zostały wycofane ze sprzedaży. Po kontroli UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych. W dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.

Naczynia żaroodporne w kuchni. Na co warto zwrócić uwagę?

Przed użyciem nowego sprzętu w kuchni warto go dobrze poznać. Inspekcja Handlowa radzi, aby sprawdzać czy na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać. Takie informacje powinna zawierać dołączona instrukcja obsługi. Warto też sprawdzić, czy naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć. Uchwyty można będzie trzymać np. przez rękawicę kuchenną, powinny być też wykonane z tworzywa, które jest odporne na wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn. Warto też się upewnić, czy naczynie nie ma zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego czyszczenie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Panika w ostrowskim kościele. Wierni zaczęli wychodzić, wezwano policję
  2. Elton John zapłakany zszedł ze sceny. Artysta przerwał koncert przez chorobę
  3. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  4. Od teraz nowy obowiązek. Auta muszą być konkretnie wyposażone
  5. 13. emerytura jednak nie dla wszystkich. 200 tys. Polaków będzie musiało obejść się smakiem
  6. Nawet 2500 zł ekstra dla emerytów. Trzeba spełnić tylko jeden warunek
Auta luksusowe, które najczęściej kupują Polacy w 2020 roku. TOP 10 [GALERIA]Auta luksusowe, które najczęściej kupują Polacy w 2020 roku. TOP 10 [GALERIA]Czytaj dalej

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News