Kuchnia - to w niej znajdziesz przyprawę, która truje
Autor Przemysław Terlecki - 16 Października 2019

Wszyscy mamy ją w kuchni. Naukowcy ostrzegają przed popularną przyprawą

Kuchnia każdego z nas zdecydowanie jest wyposażona we właśnie tę przyprawę. Naukowcy jeszcze niedawno ją zachwalali, a teraz ostrzegają przed zatruciem. Jak wskazują, większe jej spożycie może prowadzić do przykrego zatrucia.

Kuchnia to miejsce, w którym działamy co dnia. Ważne jest nie tylko jej wyposażenie, jeśli mowa o sprzęcie, ale także surowce, które wykorzystujemy do przyrządzania potraw. Ostatnie badania wskazują, że Polacy coraz liczniej rezygnują z mięsa na rzecz dań wegetariańskich. To również zwiększa zagrożenie zatruciem przyprawą, przed którą ostrzegają naukowcy. Kuchnia wegtariańska często bowiem nie może się bez niej obejść, a jej popularność stale rośnie.

Kurkuma, bo o niej mowa, jeszcze niedawno była chwalona przez naukowców, jako przyprawa pomagająca w walce z rakiem. Teraz jednak okazuje się, że ta sama kurkuma, w którą wyposażona jest chyba każda polska kuchnia, może prowadzić do zatrucia. O sprawie donosi Radio ZET, które w swoich przekazach powołuje się na doniesienia naukowców ze Stanford Woods Institute for the Environment.

Obrzydliwe znalezisko w przekąsce z Auchan. Zamarła, gdy to zauważyłaObrzydliwe znalezisko w przekąsce z Auchan. Zamarła, gdy to zauważyłaCzytaj dalej

Kuchnia wyposażona w kurkumę nie taka zdrowa

Wspomniani eksperci zauważyli, że mieszkańcy Bangladeszu, których kuchnia obfituje w kurkumę, mieli znacznie podwyższony poziom ołowiu we krwi. Nie trzeba było jednak skomplikowanych badań, by powiązać kurkumę właśnie i stężenie ołowiu w krwi mieszkańców tego kraju. Skąd jednak ołów w popularnej przyprawie? Ten bierze się w niej z chromianu ołowiu, który wykorzystywany jest do sztucznego barwienia kurkumy. Dzięki takiemu podkoloryzowaniu kuchnia opierająca się na kurkumie jest jeszcze bardziej apetyczna wizualnie.

Okazuje się, że problem nie jest nowy. Proceder nasycania kurkumy chromianem ołowiu sięgać ma aż lat 80. XX wieku. Problem w samym Bangladeszu jest dość spory, gdyż w 7 z 9 dzielnic kraju (odpowiedniki naszych województw) znaleziono koloryzowaną sztucznie pochodną ołowiu kurkumę. Choć nie udało się znaleźć barwionej kurkumy poza granicami Bangladeszu, naukowcy ze Stanford Woods Institute for the Environment wskazują, że "obecny system okresowych kontroli bezpieczeństwa żywności może wyłapać tylko ułamek handlu sfałszowaną kurkumą na całym świecie", jak podaje Wirtualna Polska.

Spożycie kurkumy, jak wspomnieliśmy wzrasta, a mało która kuchnia potrafi się bez niej obejść. Kuszą nie tylko azjatyckie dania, których egzotyczność jest szczególnie atrakcyjna dla Polaków, ale fakt, że sama kurkuma jest bardzo zdrowa. Od lat słychać o jej właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i ogólnie leczniczych. Lepiej jednak mieć się na baczności i nie nadużywać jej w kuchni do czasu całkowitego wyjaśnienia sprawy. Ołów może bowiem powodować zatrucie, które prowadzić może do uszkodzenia układu nerwowego, nerek, szpiku kostnego.

Wyższa płaca minimalna uderzy w dzieci. Maluchy zostaną bez pieniędzyWyższa płaca minimalna uderzy w dzieci. Maluchy zostaną bez pieniędzyCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zapukają do drzwi i nałożą karę. Poczta zmusiła do zapłaty już 9,5 tys. osób
  2. Spiesz się z uregulowaniem długów. Wchodzi ustawa, która może cię pogrążyć
  3. Wszyscy z prawem jazdy zapłacą. Szykujcie się na wydatek
  4. Carrefour ominie zakaz handlu w niedzielę. Znalazł zaskakujący sposób
  5. Chłopiec wysłał list do zmarłego taty. Kilka dni później listonosz przyniósł odpowiedź
  6. Emerytura w wieku 53 lat jest jednak realna? PiS wrócił do projektu, niedługo wiele może się zmienić

Następny artykuł Kliknij ten przycisk Google News Trafisz na stronę Wiadomości Google, gdzie w prawym górnym rogu znajdziesz przycisk "Obserwuj". Kliknij go.