Konserwanty są dodawane do suszonych owoców. Przed zakupem takich przysmaków warto upewnić się, czy jest to naturalny produkt
Autor Stanisław Węgrowski - 1 Grudnia 2019

Suszone owoce ze szkodliwym konserwantem. Przed zjedzeniem zastanów się dwa razy

Konserwanty są dodawane do wielu produktów spożywczych. O ich szkodliwości zawsze się mówiło i na pewno niektóre są niebezpieczne dla zdrowia, a inne niekoniecznie. Dosyć popularnym produktem są suszone owoce, które wiele osób dodaje do różnych dań. Uchodzą za zdrowe, ale uwaga: warto sprawdzać ich skład przed zakupem, ponieważ może się okazać, że ze zdrowiem nie mają nic wspólnego.

Konserwanty nawet w suszonych owocach

Konserwanty można znaleźć w wielu produktach, ale kto by się spodziewał, że dodaje się też do suszonych owoców? I to na dodatek te wyjątkowo szkodliwe. Śledztwo w tej sprawie przeprowadziła Agata Wołoszyn, dziennikarka Wirtualnej Polski, która przeanalizowała ofertę suszonych owoców w sklepach.

Przeglądając składy suszonych owoców można natrafić na najróżniejsze dodatki. Dla przykładu suszona żurawina, w której składzie znajdują się: cukier, 1,25 proc. koncentratu soku z granatu, aromat, regulator kwasowości, olej słonecznikowy i koncentrat soku z czarnego bzu. A ile jest owoców w opakowaniu? 55 procent. To tylko pokazuje, ile te produkty mają wspólnego ze zdrową przekąską.

Uważaj na dwutlenek siarki

Ale to jeszcze nic. Do wielu produktów dodaje się dwutlenek siarki, który przy długotrwałym spożywaniu może się niebezpieczny dla organizmu. Jest to konserwant E 220, który powstaje w trakcie spalania siarki i jest on bardzo często dodawany do żywności. Dzięki temu produkt wolniej się psuje, a także nie traci swojej barwy. Agata Wołoszyn pisze, że im suszone owoce są bardziej blade, tym większe prawdopodobieństwo, że dodano do nich więcej dwutlenku siarki.

Jeśli masz powyżej 55. lat, to trafiłeś w prawną lukę. Problemem źle napisana ustawa, a chodzi o twoją emeryturęJeśli masz powyżej 55. lat, to trafiłeś w prawną lukę. Problemem źle napisana ustawa, a chodzi o twoją emeryturęCzytaj dalej

Według Światowej Organizacji Zdrowia maksymalne dzienne spożycie tego konserwantu nie powinno przekraczać 0,7 mg na kilogram masy ciała. Niestety, w składach produktów podanych na opakowaniach nie ma podanej dokładnej ilości składnika. Tym samym ciężko stwierdzić, ile się go spożywa w ciągu dnia.

Niezwykle szkodliwy dla zdrowia człowieka

Konserwanty takie jak dwutlenek siarki mogą powodować bóle głowy czy wymioty, a także ogranicza wchłanianie witamin. Szczególnie powinni go unikać alergicy, gdyż jest silny alergen, który może doprowadzić do problemów z oddychaniem i nasileniem astmy. W Stanach Zjednoczonych znane są nawet przypadki, kiedy przez nadmiarowe spożycie tego konserwantu u pacjentów dochodziło do wstrząsu anafilaktycznego. Jak widać, konsekwencje jedzenia produktów z tym składnikiem mogą być poważne.

Jeżeli zależy nam na zdrowiu i jakości, to sprawdzajmy etykiety produktów. To nie zajmuje dużo czasu, a może zaoszczędzić nam problemów.

Nawet 2 tysiące wydasz na mandat. Karę powiążą z pensjąNawet 2 tysiące wydasz na mandat. Karę powiążą z pensjąCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Chomik gigant istnieje i żyje na Śląsku. Niewiarygodny wygląd, zagrożonego zwierzątka
  2. Nie żyje słynny sportowiec. Miał zaledwie 31 lat, okoliczności śmierci budzą przerażenie
  3. Masz żonę lub męża? To Ci nie pomoże. Nadchodzi nowy podatek
  4. Jak nie zarejestrujesz się do końca roku, to czekają Cię poważne konsekwencje. Większość Polaków nadal tego nie zrobiła
  5. Najpierw 500 plus, a teraz rząd wprowadza 500 minus. Wielu Polaków straci swoje pieniądze
  6. Najniższa emerytura będzie większa! Wiadomo, ile teraz wyniesie, seniorzy będą przecierać oczy ze zdumienia

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na: Google News