Kebab Polskim daniem
flickr.com/Alex Kehr
Autor Redakcja BiznesInfo - 12 Czerwca 2020

Kebab już oficjalnie polskim daniem. Urząd sam potwierdził i przyznał dotację z UE

Jeden z ulubionych przez Polaków fast-foodów stał się iście polski? Firma Damak Kebab wygrała konkurs o dofinansowanie ze środków unijnych. Co ciekawe, podmiot ma otrzymać pieniądze z tytułu ubiegania się o nie w kategorii „polska żywność specjalna”.

Kebab polski?

W Polsce słowo "kebab" oznacza zazwyczaj döner kebap, czyli danie kuchni tureckiej. Czy jednak jedynie „tureckie”? Jak wynika z konkursu na dotację Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości z funduszy europejskich, który promował rozwój małych i średnich firm, wcale tak być nie musi. Damak Kebab wygrał w kategorii „polska żywność specjalna”. 408,84 tys. zł z funduszy unijnych pomoże za pośrednictwem PARP sfinansować projekt promocji zagranicznej firmy Damak Kebab o łącznej wartości 681 tys. zł, jak donosi serwis businessinsider.pl.

Prawo jazdy kategorii B z nowymi uprawnieniami. Już niedługo zmiany w ustawiePrawo jazdy kategorii B z nowymi uprawnieniami. Już niedługo zmiany w ustawieCzytaj dalej

Ciekawy okazuje się sam fakt przyznania "produktom spożywczym wpisujących się w polskie specjalności żywnościowe" kebabowi. Czy znaczy to już, że "kebab polski" zaczął istnieć? Dokładnie tak, urzędowo zostało zatwierdzone, że kebab jest polski.

Kebabowa sieć

Jak okazuje się polski kebab - Damak Kebab - to nie osiedlowy fast-food. Firma zajmująca się produkcją mięsa na kebaby, przekroczyła w 2018 roku 70 mln zł obrotów i zarobiła wtedy na czysto 4,7 mln zł. Codziennie wytwarza aż 26 ton mięsa. Produkcją zajmuje się zakład w miejscowości Karolina koło Mińska Mazowieckiego.

Jak poinformował businessinsider.pl Arkadiusz Dewódzki, Dyrektor Departamentu Internacjonalizacji Przedsiębiorstw w PARP, w obliczu kryzysu starają się jak najbardziej ułatwiać firmom funkcjonowanie i starania o uzyskanie unijnego wsparcia. Dlatego w tym roku w konkursie zniesiono limit na koszty udziału w targach, wystawach i misjach gospodarczych. To mogło wpłynąć na tak duże zainteresowanie konkursem.

Najbardziej awaryjne czy najwięcej spalające. Lista samochodów z problematycznymi silnikamiNajbardziej awaryjne czy najwięcej spalające. Lista samochodów z problematycznymi silnikamiCzytaj dalej

Według raportu „Polska na Widelcu” na swojski kebab, często ten z pekinką – surową lub kiszoną białą kapustą – i kiszonym ogórkiem, polany obficie sosem majonezowo-czosnkowym, chodzi na miasto 45 proc. Polaków. Po pizzy, fast foodach z sieciówek i kuchni polskiej, potrawa ta cieszy się u nas największym wzięciem, a od teraz jest już „swojska”!

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Były dyrektor WHO przerwał milczenie. Według niego koronawirus sam zniknie
  2. Podczas sesji ciążowej na jej brzuch położono tysiące pszczół. W internecie zawrzało
  3. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  4. 1200 zł dla 50 tys. Polek. Po pieniądze wystąpić mogą też mężczyźni
  5. Czekają nas znaczne zmiany w wywozie śmieci. Segregacja nie będzie konieczna dla części Polaków
  6. Kolejne odmrożenia w Polsce już na długi weekend. Jest decyzja, wspaniała wiadomość
Wzrósł VAT na wiele produktów. Niektóre z nich kosztują nas sporo drożejWzrósł VAT na wiele produktów. Niektóre z nich kosztują nas sporo drożejCzytaj dalej

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News