iPhone dba o o swoich użytkowników
pikist.com, CC0
Autor Wiktoria Pękalak - 26 Grudnia 2020

Martwisz się, że ktoś Cię podgląda? Niedługo sprawdzisz to jednym kliknięciem na telefonie

Twórcy iPhone’ów posłuchali swoich klientów. W niektórych iPhone'ach z iOS 14.3 pojawią się dodatkowe zabezpieczenia, które zapewnią ci prywatność. Wiemy, na jakich zasadach mają zostać wprowadzone.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak Apple zamierza dbać o bezpieczeństwo użytkowników,
  • Jaki komunikat już niedługo otrzymają użytkownicy iPhone'ów.

iPhone wprowadza nowe funkcje

O tym, że Apple planuje wprowadzić do iPhone’ów nowe funkcje, wiemy już od jakiegoś czasu, jednak teraz znamy szczegóły dotyczące zasad, na jakich mają zostać wprowadzone.

Portal dobreprogramy.pl poinformował, że zmiany nie obejmą na tę chwilę wszystkich użytkowników iPhone’ów. Nowe funkcje mają pojawić się najpierw w wybranych modelach smartfonów.

Wprowadzane zmiany mają polegać na tym, że w iPhone’ach objętych oprogramowaniem testowym, kiedy użytkownik uruchomi aplikację, która będzie chciała monitorować aktywność poza jej własnym środowiskiem, zostanie on czytelnie o tym powiadomiony i będzie musiał wyrazić zgodę.

Alternatywnym rozwiązaniem ma być według portalu poproszenie aplikacji o nieśledzenie, jednak nie wiadomo, co dokładnie miałoby to oznaczać, ponieważ Apple nie wytłumaczyło, o co dokładnie chodzi.

Zapomnisz i zapłacisz nawet 8400 zł. Od 1 stycznia kary dla kierowców pójdą ostro w góręZapomnisz i zapłacisz nawet 8400 zł. Od 1 stycznia kary dla kierowców pójdą ostro w góręCzytaj dalej

Dzięki nowemu narzędziu system Apple’a będzie mógł od razu zablokować krzyżowy dostęp do danych, jednak warto pamiętać, że takie brutalne odłączenie niektórych funkcji może poskutkować błędnym działaniem niektórych aplikacji.

Wyświetlany komunikat otrzyma brzmienie: Czy wyrażasz zgodę, by aplikacja XYZ monitorowała twoją aktywność w aplikacjach innych operatorów i przeglądarkach internetowych? Twoje dane zostaną wykorzystane w celu dopasowania treści specjalnie dla ciebie.

Jedyną pewną w tej chwili rzeczą jest fakt, że iPhone’y będą emitowały komunikat o podobnym brzmieniu. Jak podaje portal, więcej dowiemy się z pewnością po premierze iOS 14.4, w których nowa funkcja ma być standardem, z której będzie mógł już wkrótce korzystać każdy użytkownik telefonów Apple.

Podglądanie użytkowników

Apple wielokrotnie informował użytkowników swoich urządzeń, by nie zaklejali kamer w laptopach Mac, ponieważ zamykanie notebooka przy założonej osłonie na aparat może doprowadzić do zniszczenia wyświetlacza.

Apple zapewniało, że ich urządzenia są zaprojektowane w taki sposób, że każda część pasuje do siebie idealnie, przez co każda ingerencja, która w jakikolwiek sposób zaburzy ergonomię sprzętu, może doprowadzić do jego zniszczenia.

Zdaniem Apple wystarczy zwrócić uwagę na to, czy podczas korzystania z notebooka Mac nie świeci się dioda umieszczona obok kamery. Trudno wierzyć na słowo w zapewnienia firmy, ponieważ trudno uwierzyć w to, że ktoś, komu udało się włamać do naszego sprzętu, nie będzie umiał wyłączyć także diody w urządzeniu, dlatego tym bardziej cieszy fakt, że Apple podjęło decyzję o wysyłaniu komunikatów dotyczące aktywności aplikacji na naszych urządzeniach.

Artykuły polecane przez redakcję BiznesInfo:

  1. 10 000 zł nagrody za ujęcie sprawcy wyjątkowo podłej dewastacji
  2. Ambasador USA w Polsce złożyła rezygnację. Tłumaczy decyzję
  3. Mały sklepik znalazł sposób na godziny dla seniorów. Banalne rozwiązanie
  4. KONIECZNIE OBEJRZYJ:

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News