Herbata ze słodzikami to nie jest dobry wybór
pixabay.com
Autor Komunikaty prasowe - 23 Grudnia 2019

Dodajesz do herbaty, by była słodsza. Najnowsze badania mocno niepokoją

Herbata słodzona sztucznymi słodzikami (jak np. aspartam) znacznie zwiększa ryzyko raka oraz przyczynia się do otyłości - wynika z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Australii Południowej, na które powołuje się fakt.pl. 

Herbata słodzona sztucznymi słodzikami powoduje otyłość i zwiększa ryzyko raka

Herbata z domieszką tzw. niskokalorycznych substancji słodzących - zdaniem naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii - może powodować problemy z wagą, a osoby ich używające są bardziej narażone na wystąpienie u nich otyłości. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, osoby z nadmierną masą ciała powinny stosować słodziki jako substytut cukru, ale tylko pod warunkiem nieprzekroczenia dziennej dopuszczalnej dawki.

Oto dopuszczalne dawki sztucznych substancji słodzących, na które powołuje się fakt.pl: acesulfam (E950) - 15 mg na kg masy ciała, aspartam (E951) - 40 mg na kg, kwas cyklaminowy (E952) - 7 mg na kg, sacharyna (E954) - 5 mg na kg, sukraloza (E955) - 5 mg na kg, neohesperydyna DC (E959) - 5 mg na kg, neotam (E961) - 2 mg na kg.

Od 1 stycznia zmiany w kontrolach drogowych. Policja sprawdzi jedną, ważną rzecz więcej w twoim aucieOd 1 stycznia zmiany w kontrolach drogowych. Policja sprawdzi jedną, ważną rzecz więcej w twoim aucieCzytaj dalej

Ryzyko otyłości u dzieci rośnie o 200%, u dorosłych o 54%

Jak wynika z badania, w którym naukowcy analizowali zwyczaje żywieniowe ponad 5 tysięcy osób przez 7 lat, ryzyko otyłości u dzieci jedzących produkty spożywcze sztucznie słodzone jest o 200% wyższe, w porównaniu z dziećmi, które ich nie stosują. U dorosłych (powyżej 20. roku życia) ryzyko otyłości jest natomiast wyższe o 54 proc. Zdaniem prof. Petera Cliftona, jednego z autorów badania, sztuczne słodziki negatywnie wpływają na florę bakteryjną w naszych jelitach, co może powodować nadwagę i prowadzić do występowania cukrzycy typu 2.

Polacy słodzą zdecydowanie za dużo

W związku z powyższym, naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii rekomendują, żeby spożywać tylko cukry pochodzenia naturalnego, pochodzące z owoców i orzechów. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie cukrów przez przeciętną osobę nie powinno przekroczyć około 10 łyżeczek (50 gramów). Jak wynika z informacji Ministerstwa Zdrowia, przeciętny Polak konsumuje dziennie około 110 gramów cukru. A to zdecydowanie za dużo.

Senator z milionami na koncie apeluje do Karolaka. Żąda zwrotu tysięcy złotych długuSenator z milionami na koncie apeluje do Karolaka. Żąda zwrotu tysięcy złotych długuCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Smutne święta Jarosława Kaczyńskiego. Jak będą wyglądać w tym roku?
  2. Paweł Królikowski zdradził, na co choruje? Fani przypominają jeden z jego ostatnich wywiadów
  3. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?
  4. Już za dwa tygodnie na kierowców spadnie nowy obowiązek. Jeśli się nie zastosują zapłacą wysoką karę
  5. Do końca roku musisz mieć specjalne konto do rozliczeń z fiskusem. Ma je dopiero 200 tys. Polaków
  6. GIS bije na alarm! Konkretne jajka mogą być skażone, pod żadnym pozorem ich nie jedz i nie używaj do wypieków

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News