Polskie luksusowe produkty spożywcze i trunki. 1. Kawior z jesiotra

Autor Redakcja BiznesInfo - 11 Czerwca 2020

Mimo że kawior nie wydaje się tradycyjnym polskim przysmakiem, pojawiał się w regionalnych książkach kucharskich już przed wiekami. Uczono nie tylko tego, jak go przyrządzać, ale też wytwarzać. Dzięki temu dziś jest on produkowany nad Wisłą przez firmę Antonius Caviar. To kawior z samic dwóch gatunków jesiotra – rosyjskiego i syberyjskiego. Przygotowuje się go rosyjską metodą „Malossol”, która mówi o dodawaniu do niego niewielkiej ilości soli. Jest pozyskiwany z jesiotrów miedzy 8 a 10 rokiem życia. Kawior z jesiotra syberyjskiego wyróżnia się ciemnym kolorem (od jasnego brązu po czerń) i intensywnym smakiem. Natomiast kawior z jesiotra rosyjskiego może być szary, brązowy lub oliwkowy i posiada delikatną orzechową nutę. To jednocześnie najdroższy kawior z bieługi na świecie. Jaki natomiast trunek stał się ekskluzywnym produktem Polski?

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News