Festiwal rumu, cocktaili i kultury karaibskiej w Warszawie
Autor Kasper Starużyk - 27 Sierpnia 2019

Wyspa Kuba w Warszawie - niepowtarzalna okazja na doświadczenie karaibskiej egzotyki już we wrześniu!

W dniach 13 - 14 września Kuba zagości w Warszawie! Festiwal Rumu, Cocktaili i Kultury Karaibskiej „Rum Fest Wwa”, to niepowtarzalna okazja na zasmakowanie oryginalnego kubańskiego rumu i poznanie barwnej i radosnej kultury tego wciąż egzotycznego kraju. Niezapomniane wrażenia gwarantuje patronat nad wydarzeniem Ambasady Kuby, która dołoży wszelkich starań, aby zaspokoić ciekawość gości.

Podczas tego niezwykłego wydarzenia poczujesz energię, żywioł i spontaniczność prawdziwego kubańskiego zespołu REY CEBALLO & TRIPULACION CUBANA, wsłuchasz się w rytmy wszechobecnej muzyki i aranżacji kubańskich, nauczysz się zmysłowego tańca na warsztatach z Salsy, Bachaty czy Dancehallu. Poznasz kulturę palenia i robienia cygar i odkryjesz wiele innych karaibskich niespodzianek. A przede wszystkim – to będzie doskonała okazja do skosztowania dziesiątek różnych rodzajów rumu.

Festiwal zaszczyci swoją obecnością wiele czołowych postaci wszystkich dziedzin karaibskiej kultury. Nie zabraknie jednego z największych znawców rumu na świecie, jakim niewątpliwie jest Ian Burrel. Możemy także liczyć na spotkanie z sommelierami, wybitnymi kucharzami i tańcerzami.

Rum kubański - "marzenie marynarzy" teraz w Warszawie

Rum jest jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Popularne koktajle oparte na jego bazie to Mojito, Cuba Libre, Pina Colada czy Daiquiri. Ten trunek kojarzy się przede wszystkim z karaibskimi wyspami oraz z piratami. Nie każdy jednak wie, że od 1655 roku marynarze Brytyjskiej Marynarki Wojennej otrzymywali dzienną porcję rumu, ponieważ w połączeniu z winem i limonką napój ten był doskonałym lekarstwem na szkorbut. Tą praktykę zaprzestano dopiero w 1970 roku. Inną ciekawostką związaną z rumem jest fakt, że w XVIII wieku był używany jako środek płatniczy – marynarze otrzymywali ten alkohol jako część zapłaty za wykonaną pracę.

rum festiwal wwa

Uczestnicząc w warsztatach na festiwalu RUMFEST WWA 13-14 września Warszawa prowadzonych przez prawdziwych pasjonatów rumu, dowiesz się tych i wielu innych zaskakujących ciekawostek, a także spróbujesz wielu odmian tego trunku! Więcej na www.rumfestwwa.com.

Salsa - radosna i pikantna jednocześnie

Czy wiesz, jaka jest geneza salsy, latynoamerykańskiego tańca o karaibskich korzeniach? Ten egzotyczny styl powstał w połowie XX wieku i rozwijał się zarówno w krajach latynoskich, jak i w Ameryce Północnej, np. w Nowym Jorku, gdzie mieszkało wielu emigrantów z południa. Hiszpańskie słowo salsa oznacza sos składający się z wielu warzyw, i z początku było to pogardliwe określenie tańca będącego mieszanką wielu stylów, takich jak cha-cha, mambo czy charanga. Z czasem jednak interpretacja tego terminu zmieniła się, w końcu salsa to również pikantny, aromatyczny dodatek do potrawy, który doskonale podkręca jej smak i charakter! Taki też właśnie jest ten latynoski taniec – zarówno tańczenie w rytm energicznej muzyki, jak i oglądanie tego widowiska dostarczy wielu gorących wrażeń pobudzających zmysły oraz doda pikanterii niczym papryczka chili :)

Gorąco zapraszamy na nasz festiwal, a szybko przekonasz się, że wystarczy postawić kilka kroków w rytm latynoskiej muzyki, aby poczuć się jak na rajskich wakacjach na karaibskiej wyspie!

Kubańska kuchnia - magiczne doznania smakowe dzięki różnorodności

Czy wiesz, dlaczego kuchnię karaibską cechuje niezwykła różnorodność? Ukształtowała ją burzliwa historia, związana z kolonizacją. Europejscy przybysze osiedlili się na nowoodkrytym lądzie i wkrótce sprowadzili tam niewolników z Afryki. Niedługo potem na karaibskie wyspy dotarli także osadnicy z Azji. Ten rejon świata stał się więc prawdziwym tyglem kulturowym, co znalazło odzwierciedlenie również na talerzu. Choć Karaiby składają się z wielu wysp i każda z nich ma własne tradycje i obyczaje przyrządzania posiłków, to w kuchni karaibskiej często występują ryby, owoce morza, trzcina cukrowa, bataty, ryż oraz słodkie owoce, takie jak np. mango, granat, ananas, papaja czy pigwa. Ważną rolę odkrywają także aromatyczne przyprawy, m.in. chili, imbir, curry, kurkuma.

FESTIWAL RUMU COCKTAILI I KULTURY KARAIBSKIEJ

Gdzie i kiedy będziemy mogli przenieść się na Karaiby?

Miejsce festiwalu to 1000 metrów kwadratowych przestrzeni w „Babce do wynajęcia” przy ul. Młocińskiej 5/7, niedaleko centrum handlowego Arkadia. W godzinach 16:00-22:00 trwać będzie degustacja najróżniejszych rumów, cachacy, cygar, edukacja, poznawanie, smakowanie, a po godzinie 22:00 rozpocznie się koncert kubańskiego zespołu Reya Ceballo & Tripulacion Cubana. Imprezę każdego wieczoru będzie zamykać DJ dopiero o 2:00 w nocy! Ceny biletów na pełen atrakcji festiwal karaibski zaczynają się już od 79 zł, do nabycia na www.ebilet.pl. Zadbamy o każdy najdrobniejszy szczegół, pobudzimy wszystkie zmysły i w klimatyczny sposób pokażemy prawdziwe oblicze Karaibów.

Następny artykuł