Czekolada wysoka sprzedaż
unsplash.com Phil Aicken
Autor Konrad Karpiuk - 22 Grudnia 2020

Nagle jeden produkt znika z półek, Polacy wykupują go na potęgę. Wzrost sprzedaży jest bardzo duży

Gorzka czekolada okazuje się jednym z najczęściej kupowanych produktów w ogarniętej pandemią Polsce. Jak twierdzi szef Wedla, zwłaszcza przed świętami popularny przysmak zaczął masowo znikać z półek. Są hipotezy tłumaczące ten stan.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego czarna czekolada jest tak popularna w trakcie pandemii
  • Do czego Polacy ją wykorzystują
  • Dlaczego w przyszłości ceny popularnego przysmaku mogą wzrosnąć

Czarna czekolada popularna wśród Polaków podczas pandemii

Gorzka czekolada to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w trakcie pandemii. Choć głośno mówiło się o masowym wykupie papieru toaletowego i drożdży, to właśnie sprzedaż popularnego smakołyku osiągnęła bardzo wysoki poziom.

To o tyle zaskakujące, że gorzka czekolada zwykle raczej nie cieszy się popularnością jako przysmak. Choć jedzenie jej w niedużych ilościach, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to z reguły konsumentom bardziej smakuje słodsza czekolada mleczna.

Doniesienia o wysokiej sprzedaży w trakcie pandemii potwierdza Maciej Herman, dyrektor zarządzający LOTTE Wedel. Powodem takiego stanu może być fakt, że gorzka czekolada jest popularnym składnikiem ciast i deserów, które często piecze się przed świętami.

Według szefa Wedla aż 40 proc. sprzedawanej gorzkiej czekolady trafia do deserów i wypieków. Największy jednak wpływ na sprzedaż, mogła wywrzeć pandemia. Siedząc w domu częściej jemy i gotujemy samemu. Tak też oprócz obiadów, Polacy sporządzali także własne ciasta.

Rzeka pieniędzy popłynie do Polaków. Można otrzymać nawet 23 tys. zł, a to nie wszystkoRzeka pieniędzy popłynie do Polaków. Można otrzymać nawet 23 tys. zł, a to nie wszystkoCzytaj dalej

Sprzedaż gorzkiej czekolady przekroczyła nawet najśmielsze oczekiwania Wedla. Wzrost sprzedaży produktu wzrósł o 10 proc. względem ubiegłego roku. W efekcie firma musiała zwiększyć jej produkcję.

Cieszmy się czekoladą póki możemy. Wzrost cen ziaren kakaowca może odbić się na jej dostępności

Powodem gorzkiego smaku czarnej czekolady jest wysoka zawartość kakao, od 70 nawet do 99 proc. Jej ceny mogą wzrosnąć, gdyż w przyszłości możemy spodziewać się spadku produkcji kakaowca ze względu na poważne problemy z uprawami.

Większość upraw drzewa kakaowego znajduje się na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie. Do 2050 roku temperatura w tych regionach może wzrosnąć nawet o 2 st. Celsjusza, co może zniszczyć plantacje.

Szansą na uratowanie upraw byłoby przeniesienie ich w chłodniejsze obszary górskie. Z tym, że w afrykańskich górach znajdują się rezerwaty przyrody, przez co nie można tam prowadzić działalności rolnicze, a to oznaczałoby spadek produkcji kakao.

W uratowaniu czekolady może pomóc nauka. Naukowcy z University of California Berkeley we współpracy z firmą Mars pracują nad zmodyfikowaniem DNA kakaowców, tak aby rośliny były bardziej odporne na inne warunki pogodowe.

Producenci ziaren kakaowca w głównej mierze eksportują swój towar do największych producentów czekolady. Liderami w produkcji popularnego przysmaku są kraje takie jak Belgia, Szwajcaria, Włochy, Francja i USA.

Artykuły polecane przez redakcję Biznesinfo:

  1. Nagła decyzja Biedronki. Godziny pracy sklepów do pilnej zmiany
  2. Zapytaliśmy Ministerstwa, co z "czternastką". Nie wszyscy emeryci się ucieszą
  3. Generał policji może dostać 10 lat więzienia. Afery ciąg dalszy
  4. KONIECZNIE OBEJRZYJ:

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj biznesinfo.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News